MENIU

De ce se pune Ungaria de-a curmezișul în relația NATO-Ucraina

Reuniunea NATO de la București. Foto/Profimedia

Acuzați de multe voci că fac jocul Rusiei în Uniunea Europeană, ungurii se opun comisiei NATO-Ucraina, motiv pentru care au votat împotriva patricipării directe a ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la București.

Ungaria va continua să blocheze reuniunile Comisiei Ucraina-NATO atât timp cât drepturile minorităţii maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite, a declarat marţi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în timpul reuniunii de la Bucureşti a miniştrilor de externe din statele NATO, relatează agenţiile EFE şi MTI.

De când a început războiul în Ucraina, „toată lumea poate vedea că ţara noastră nu a mai ridicat chestiunea drepturilor ungurilor din (regiunea ucraineană) Transcarpatia'', a subliniat Szijjarto într-o declaraţie acordată postului ungar de ştiri M1.

''Nu aducem această chestiune în discuţie, dar nici nu am uitat-o'', a atras el atenţia, exprimându-şi totodată speranţă că, după ce războiul din Ucraina se va fi terminat, vor putea fi reluate discuţiile pe acest subiect.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, la reuniunea ministerială a NATO care se desfăşoară la Bucureşti a fost înaintată o propunere informală, neînscrisă în vreun document, asupra Comisiei Ucraina-NATO, dar la care Ungaria şi Turcia au refuzat să subscrie.

Însă dineul de lucru la care va participa şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, ''poate oferi o platformă adecvată de consultări, aşa cum au cerut statele membre ale NATO'', a adăugat Peter Szijjarto.

MAE de la Kiev a anunţat mai devreme că, pentru a depăşi veto-ul ungar asupra reuniunilor Comisiei Ucraina-NATO la nivel superior celui de ambasadori, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a organizat în timpul reuniunii ministeriale de la Bucureşti o reuniune separată pentru miniştrii de externe ai NATO şi Ucrainei.

Mai multe articole despre:
ungaria nato ucraina romania