MENIU

Criza imigranților. Ungaria a închis granița cu Croația. Refugiații se îndreaptă spre Slovenia

Ungaria a închis, începând de sâmbătă, frontiera cu Croația, în cadrul măsurilor extreme pentru limitarea afluxului de imigranți din Orientul Mijlociu și din nordul Africii. Imigranţii extracomunitari au început să se îndrepte spre Slovenia, după ce Guvernul de la Budapesta a închis în totalitate frontiera ungaro-croată. Slovenia a anulat toate cursele feroviare venind din Croaţia, astfel că imigranţii pot ajunge pe teritoriul sloven doar pe cale rutieră sau pe jos.

Premierul ungar, Viktor Orban, a decis vineri, într-o întâlnire a cabinetului de securitate națională, închiderea frontierei Ungairiei cu Croația.

Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază, după ce s-a întors în Budapesta de la summitul din Bruxelles, organizat joi pe tema crizei migrației.

El a precizat că toate procedurile necesare închiderii frontierei cu Croația au fost pregătite de autorități, adăugând că același nivel de protecție poate fi impus și la granița cu Serbia.

Premierul ungar a subliniat că statele grupului Visegrad, din care face parte şi Ungaria - Slovacia, Polonia şi Cehia - au căzut de acord zilelele trecute să ajute Ungaria în demersurile de protejare a frontierelor sale.

Potrivit lui Orban, în urma summitului de joi la care su participat premierii statelor UE, s-au înregistrat progrese serioase în privinţa unui acord cu Turcia privitor la situaţia refugiaţilor, dar nu a existat încă nicio decizie în privinţa închiderii frontierei dintre Grecia şi Turcia, una dintre propunerile Ungariei lansate în cadrul summitului.

În acest context, premierul ungar a adăugat că cea mai importantă propunere dintre cele şase ale Ungariei a eşuat.

Joi, înainte de întâlnirea UE, Viktor Orban avertiza asupra posibilităţii de a închide frontiera cu Croaţia.

"În caz de necesitate, Ungaria este pregătită să blocheze frontiera cu Croaţia în doar o oră, deşi cea mai bună soluţie ar fi blocarea frontierei Greciei", a declarat Viktor Orban.

"Gardul metalic construit la frontiera cu Croaţia este pregătit", a subliniat Orban înainte de reuniunea Consiliului European, care va aborda tema imigraţiei extracomunitare.

În contextul crizei extracomunitarilor, Ungaria a luat măsuri extreme antiimigraţie, inclusiv prin construirea unui gard metalic la frontiera cu Serbia, la cea cu Croaţia şi pe un segment al celei cu România.

Potrivit poliţiei naţionale ungare, 7.081 de persoane au fost reţinute, marţi, de autorităţi pentru traversare ilegală a frontierelor, cele mai multe provenind de la graniţa cu Croaţia. Doar opt persoane traversaseră ilegal graniţa cu Serbia.

Mai multe articole despre:
Ungaria Slovenia Croaţia criza imigrantilor