MENIU

Criza imigranților. Câți refugiați trec zilnic frontiera dintre Grecia și Macedonia

Aproximativ 5.500 de imigranți, majoritatea sirieni, trec în fiecare zi frontiera dintre Grecia și Macedonia, către țările bogate din Europa de nord și de vest, a anunțat, duminică, poliția locală. Potrivit organizației neguvernamentale Medecins du Monde, majoritatea ar dori să ajungă în Germania sau în țări scandinave, informează AFP.

"Aproape 60% (dintre acești imigranți) sunt sirieni", a precizat, pentru France Presse, Vassilis Tsartsanis, membru al unei organizații locale pentru ajutorarea imigranților.

Idomeni, un sat din nordul Greciei, în apropiere de frontiera cu Macedonia, este principalul punct de trecere pentru acești imigranți. Majoritatea dintre ei intră pe teritoriul Greciei pe la insulele situate lângă coasta turcă. Odată ajunși pe aceste insule, ei se îmbarcă pe feriboturi cu destinația Atena, unde cumpără bilete de tren sau de autocar pentru a ajunge la Idomeni.

Cotele obligatorii de refugiaţi, aprobate degeaba.Sunt state care au anunţat că nu primesc imigranţi

 



Pentru a face față afluxului constant de imigranți, autoritățile și organizații de voluntari au instalat la Idomeni cinci mari corturi și toalete, pentru a facilita șederea imigranților, care rămân în această localitate câteva zile, înainte de a trece frontiera.

Grecia, una dintre principalele porți de intrare a imigranților în Europa, alături de Italia, a primit, de la începutul anului, peste 330.000 de imigranți, majoritatea refugiați sirieni, număr de 20 de ori mai mare comparativ cu anul 2014, potrivit autorităților.

Blocul celor 28 de țări ale UE intenționează să primească un total de 160.000 de refugiați, amintește Reuters.

Luni, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a avertizat Europa că s-ar putea confrunta cu un record de un milion de solicitanți de azil, în acest an, în timp ce refugiații fug de războaiele din Siria și Irak. Aproape jumătate de persoane din acest milion probabil se vor califica pentru azil, informează OCDE.

De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranți au ajuns în UE, plecând din țările lor din cauza războiului și a sărăciei

 

Criza imigranților. Premierul francez: Nu vom primi mai mult de 30.000 de refugiați