MENIU

Criza din Moldova: Gaburici rămâne premier interimar, urmează consultări iniţiate de şeful statului

Premierul moldovean, Chiril Gaburici, şi-a anunţat demisia! Urmează ca președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să înceapă consultări cu partidele parlamentare imediat după ce scrisoarea de demisie a premierului este depusă în Parlament. Deocamdată, Chiril Gaburici rămâne premier interimar iar parlamentul de la Chișinău are 45 de zile pentru a vota un nou guvern. Între timp, liderul Partidului Democrat, Vlad Filat, spune că îl va contacta pe liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, în vederea înființării unei noi majorități parlamentare pro-europene. Anunţul plecării şefului Executivului de la Chişinău a survenit, întâmplător sau nu, chiar în ultima zi de campanie electorală, înainte alegerilor locale de duminică. Miza acestora nu putea fi mai importantă: cetățeanul moldovean trebuie să decidă dacă să meargă spre est sau spre vest.

Prim-ministrul moldovean, Chiril Gaburici și-a anunțat demisia, vineri, într-o conferință de presă, după ce, joi, a fost audiat de procurori în dosarul privind diplomele sale de studii. În aparenţă, decizia sa este determinată de scandalul legat de studiile premierului, izbucnit la sfârșitul lunii martie, când o investigație jurnalistică constata că actele sale de studii ar fi fost falsificate. Potrivit presei de la Chișinău, expertiza Ministerului de Interne ar demonstra că diploma șefului guvernului moldovean a fost falsificată.

Cu o săptămână în urmă, Gaburici avertiza că își va da demisia dacă, într-o lună, nu este destituită conducerea Procuraturii Generale, a Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în urma scandalului legat de 'furtul secolului'. “Nu vreau să privesc pasiv cum grupuri de interese distrug țara”, afirma premierul într-o scrisoare adresată șefului statului și președintelui parlamentului.

Gaburici s-a pronunțat pentru lichidarea Băncii de Economii, aflată în centrul scandalului legat de schema creditelor neperformante, prin care autoritățile spun că au dispărut 450 de milioane de euro din trei bănci moldovene. Dar coaliția minoritară, formată din Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat (PD) care l-a instalat în funcție în februarie cu ajutorul PCRM, a anunțat săptămâna aceasta că dorește naționalizarea deplină a Băncii de Economii. Demisia primului ministru poate complica negocierile cu Fondul Monetar Internațional, care își trimite o misiune la Chișinău săptămâna viitoare și care, de asemenea, a recomandat lichidarea Băncii de Economii.

Actualul guvern de la Chișinău, învestit la 18 februarie, prin voturile deputaților PLDM, PD și ale comuniștilor, rămâne, totuşi, în exercițiul funcțiunii până la desemnarea unui nou premier. Anunțul demisiei lui Gaburici “pare” să-i fi luat prin surprindere pe liderii coaliției minoritare de la Chișinău. Liderii PD și PLDM, Marian Lupu și, respectiv, Vlad Filat, cei care l-au propus și l-au votat pe Gaburici în funcția de premier, au afirmat, joi, că au discutat cu premierul și i-au sugerat să rămână în funcție.

Acum, Vlad Filat spune că îl va contacta pe liderul liberal, Mihai Ghimpu, în vederea înființării unei noi majorități parlamentare pro-europene, după demisia premierului Chiril Gaburici. Vorbind în fața jurnaliștilor, liberal democratul a anunțat că a discutat deja despre această necesitate cu președintele Nicolae Timofti și cu Marian Lupu, liderul celui de-al doilea partid din coaliția minoritară PLDM-PD. Filat spune că regretă demisia premierului Gaburici, dar a descris-o drept o demisie „responsabilă”, în condițiile în care acesta este cercetat de Procuratura Generală în chestiunea presupusei diplome false.

După demisia anunţată, vineri, după mai puțin de patru luni în fruntea guvernului, Chiril Gaburici, în vârstă de 38 de ani, a spus că nu dorește să existe vreo suspiciune că ancheta în privința diplomei sale „nu s-a desfășurat corect și transparent”. Întâmplător sau nu, demisia Prim Ministrului și revenirea la negocieri cu liberalii au loc cu două zile înainte de alegerile locale de duminică, din care se așteaptă ca PLDM și PD să iasă slăbite, iar PL să îşi consolideze poziția, potrivit sondajelor.

Despre miza alegerilor locale din 14 iunie, analistul Sebastian Rusu scrie, în “Adevărul Moldova”, că viitorul Moldovei stă în ştampila cetățeanului, care trebuie să decidă dacă să meargă spre est sau spre vest. Configurarea viitorului Parlament de la Chișinău, continuă autorul, depinde, de asemenea, de scorul pe care îl vor obţine partidele pro-europene, în bătălia cu cele pro-ruse, pentru primăriile şi raioanele de pe teritoriul moldav. De altfel, chiar președintele actualului Parlament, Andrian Candu, admite că sunt necesare schimbări în țară și că există o dezamăgire în interiorul Moldovei și în afara ei în privința clasei politice și a lipsei reformelor: „Eu sunt sigur că în viitorul apropiat vor avea loc schimbări radicale, în așa fel încât să redobândim atât încrederea cetățenilor cât și încrederea partenerilor noștri internaționali”, a subliniat preşedintele Legislativului moldovean.

Chiril Gaburici a fost propus pentru funcția de premier de către PLDM după ce guvernul lui Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Din 2001 şi până în 2012, Gaburici a activat în cadrul companiei “Moldcell”, la conducerea căreia a fost numit în 2008. În ultimii trei ani, premierul demisionar a fost director executiv al companiei de telefonie mobilă “Azercell”, în Azerbaijan. Chiril Gaburici este căsătorit și are doi copii.