MENIU

Beto O’Rourke, noul star democrat, a intrat în cursa prezidențială din SUA

Beto O'Rourke

Beto O’Rourke, fostul congresman democrat, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 2020 din SUA.

Beto O’Rourke, fost membru al Congresului SUA, a intrat în cursa alegerilor primare democrate, pentru a obține nominalizarea partidului în vederea luptei finale cu Donald Trump.

”Este un moment definitoriu al adevărului pentru această țară și pentru fiecare dintre noi”, a declarat Beto O'Rourke, într-un mesaj video dat publicității joi.

O'Rourke a subliniat că va derula o campanie pozitivă, care ”va încerca să unească o țară divizată”.

Beto O’Rourke a devenit cunoscut în întreaga țară, urcând rapid la statutul de vedetă a partidului, în timpul cursei dificile pentru fotoliul de senator al statului Texas. 

Beto2020. Cine este noul star democrat împins în lupta prezidențială cu Trump 

O’Rourke a pierdut cu puțin în fața republicanului Ted Cruz, într-un stat în care, în mod normal, republicanii nu ar fi trebuit să aibă probleme.

La fel de spectaculoasă a fost suma strânsă de Beto O’Rourke din donații, un semn important că o eventuală candidatură la președinție s-ar bucura de o finanțare generoasă.

Fostul vicepreședinte Joe Biden și senatorul Bernie Sanders conduc în prezent plutonul candidaților democrați care speră să îl înfrunte pe Donald Trump în cursa prezidențială din 2020.

Joe Biden nu și-a anunțat încă candidatura, dar comentatorii americani spun că aces pas ar urma să fie făcut în câteva săptămâni. 

Beto O’Rourke, un tânăr în plutonul candidaților ”experimentați” democrați

Beto O’Rourke este originar din El Paso, orășelul texan aflat la granița cu Mexicul.

Este locuitor al unui stat aflat în centrul dezbaterii privind migrația și a susținut repetat în campanie că se opune celebrului zid promis de Trump și politicii acestuia privind migranții.

Beto, cum i se spune, era aproape necunoscut în afara districtului său până de curând, dar campania sa a atras mulțimi impresionante și l-a propulsat la nivelul de star și speranță a democraților. Oamenii îi apreciază carisma și naturalețea cu care se exprimă. Unii l-au asemănat chiar cu John Kennedy.

E considerat parte a valului progresiv democrat, care a împins partidul spre stânga. S-a pronunțat împotriva finanțărilor din zona de business în campanie și chiar a refuzat banii PAC-urilor - Comitetelor de Acțiune Politică, preferând banii din donații mici, făcute de cetățeni.

O'Rourke consideră că accesul la servicii de sănătate este un drept de bază, nu un privilegiu. A militat pentru legalizarea marijuanei și a luat apărarea fotbaliștilor americani care au protestat în timpul imnului SUA, un subiect care a divizat America.

Totuși, mai mulți comentatori au observat că de-alungul timpului, Beto O’Rourke a votat de mai multe ori alături de republicani, în chestiuni care au divizat electoratul, semn că vederile sale ar putea fi mai centriste. 

Nu în ultimul rând marele său atu ar putea fi acela al tinereții. La 44 de ani, o figură relativ nouă, în contrast cu suspecții de serviciu ai democraților, Joe Biden, Bernie Sanders sau Elizabeth Warren, Beto pare să fi preluat steagul democrat anti-Trump.