MENIU

AVION PRĂBUŞIT UCRAINA. Obama:Avem dovezi că avionul a fost doborât de separatişti susţinuţi de ruşi

<p>&nbsp;Barack Obama</p>

AVION DOBORÂT UCRAINA. "Ştim cu siguranţă că avionul a fost doborât de o rachetă", a declarat, vineri seară, Barack Obama, preşedintele SUA. Preşedintele american a mai subliniat că există dovezi că avionul a fost doborât de separatişti susţinuţi de ruşi.

"Sunt indicii clare că avionul a fost doborât de o rachetă lansată din teritoriul controlat de separatiştii susţinuţi de Rusia. Ştim că separatiştii au primit sprijin susţinut din partea Rusiei: asistenţă tehnică, echipamente militare", a declarat Obama.

"Prăbuşirea avionului este o tragedie teribilă", a spus Obama, precizând că printre cele 298 de victime se numără şi un cetăţean american.

"Incidentul aviatic din Ucraina trebuie să fie un semnal de alarmă pentru Europa privind Rusia", a spus Obama, potrivit MEDIAFAX.

"Dacă domnul Putin decide să nu mai permită accesul armamentului greu sau al luptătorilor în Ucraina, aceste lucruri se vor opri", a mai spus Obama. 

Conform indiciilor de care Statele Unite dispun în prezent, avionul malaezian Boeing 777, prăbușit joi în estul Ucrainei, a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii proruși, existând posibilitatea ca aceștia din urmă să fi fost asistați în utilizarea sistemelor antiaeriene de specialiști din Rusia, a declarat vineri ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, în timpul ședinței Consiliului de Securitate convocate pentru examinarea situației rezultate în urma acestei catastrofe, transmit agențiile Reuters, AFP și EFE.

Avionul a fost probabil doborât de o rachetă sol-aer SA-11, a indicat Samantha Power, amintind că milițiile proruse din estul Ucrainei dispun de echipamentele necesare pentru astfel de atacuri și au doborât deja avioane ucrainene. SA-11 este denumirea dată în codificarea NATO sistemelor antiaeriene rusești "Buk".

Având însă în vedere complexitatea tehnică a sistemelor SA-11, "este puțin probabil ca separatiștii să poată opera aceste instalații fără asistența personalului calificat, astfel că nu putem exclude ca ei să fi beneficiat de ajutorul specialiștilor ruși", a atenționat ea, potrivit agerpres.ro.

Armata ucraineană are de asemenea în dotare rachete SA-11, dar Washingtonul nu dispune de informații care să confirme că ea ar fi dislocat astfel de sisteme în zona unde s-a prăbușit avionul, a explicat ambasadoarea SUA la ONU.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA rachetă preşedinte Barack Obama