MENIU

Analiza unui think-tank american: Ce poate face Rusia pentru a destabiliza România

Moscova se poate folosi de ideea "României Mari" pentru a crea disensiuni între Bucureşti pe de-o parte şi Moldova sau Ucraina pe de altă parte. În cazul României, dar şi al Bulgariei, Rusia are ca obiectiv să neutralizeze flancul estic al NATO şi să se asigure că guvernele acestor ţări nu opun rezistenţă. Sunt câteva dintre avertismentele care se regăsesc într-o analiză a grupului Center for European Policy Analysis (CEPA) cu sediul la Washington. 

Analiza citată de Hotnews priveşte regiunea Mării Negre şi atrage atenţia asupra campaniilor Moscovei. "Kremlinul caută să construiască relaţii speciale cu anumite ţări pentru a slăbi solidaritatea regională şi acţiunea comună.(...) În ceea ce privesţe România, Kremlinul poate depune eforturi pentru a manipula ideea latentă a României Mari sau poate sa infilitreze sabotori, sa orchestreze proteste si sa sustina  actiuni separatiste, cum ar fi cele ale maghiarilor secui in Transilvania".  

Analiştii mai avertizează că Rusia poate încerca să împiedice România să işi exploreze resursele de gaze de la Marea Neagră.

Autorii studiului mai arată că "în cazul României şi al Bulgariei, obiectivul Moscovei este să neutralizeze flancul estic al NATO şi să se asigure că guvernele acestor state nu se opun ofensivei internaţionale a Moscovei şi că militarii NATO nu pot descuraja desfaşurările sale maritime".

Iar analiza scoate la iveală că ţara noastră este slab pregătită şi dotată militar, iar Rusia şi-ar îndeplini cu uşurintă scopurile prin "camuflaj, disimulare şi element-supriză.”

Analiza dezvăluie şi alte puncte slabe ale ţării noastre. "Forţa navală a României este centrată pe câteva fregate vechi susţinute de şase corvete. Capacităţile militare depasite şi reforma lentă a sistemelor de apărare anti-aeriene, anti-rachetă şi anti-navale pur si simplu îi oferă un bonus Moscovei", se arată în analiza de la Washington.

NATO neglijează regiunea Mării Negre, mai atrage atenţia analiza CEPA. "Marea Neagra este un front strategic neglijat de Alianţa Nord-Atlantică. NATO are o prezenţă militară limitată. UE s-a dovedit incapabilă să gestioneze mediul de securitate la Marea Neagră şi Statele Unite şi-a diminuat influenţa şi interesul în regiune sub administraţia Obama" - susţin analiştii.