MENIU

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. O coaliţie a comuniştilor cu pro-europenii, posibilă soluţie de guvernare

<p>Vladimir Voronin </p>

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. O coaliţie a partidelor pro-europene din Republica Moldova cu gruparea lui Vladimir Voronin, Partidul Comuniştilor (PCRM), ar putea fi necesară pentru a asigura o guvernare după alegerile parlamentare de duminică. Deocamdată, liderii principalelor partide - PCRM, Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PD) neagă că ar intenţiona să se alieze după scrutin.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Liderii celor două partide mari guvernamentale – PLDM şi PD - au spus răspicat că nu vor crea coaliţie cu PCRM-ul lui Vladimir Voronin după alegerile parlamentare de duminică. Numai că sondajele parcă ar arăta contrariul - că fără participarea comuniştilor o coaliţie proeuropeană nu ar fi de fapt posibilă, pentru că celor două nu le-ar ajunge voturi nici măcar să reediteze o alianţă de felul celei create în 2009, cu participarea liberalilor, scrie site-ul Europalibera.org.

Primele două clasate proeuropene, PLDM şi PD, ar strânge în alegerile parlamentare programate pentru 30 noiembrie doar în jur de 26 la sută, potrivit ultimei estimări. Cu PL, procentul ar ajunge la 33, adică mult prea puţin pentru o coaliţie. Aşa că prezentând ultimul sondaj, Barometrul Opiniei Publice, autorii formulau săptămâna trecută următoarea concluzie: e nevoie de o coaliţie largă.

De obicei, termenul este utilizat în Republica Moldova pentru o configurație din PLDM, PD, eventual şi PL, pe de o parte, şi pe de alta – PCRM.

Ideea coalizării a fost însă negată cu fermitate atât de comunişti, care au spus că nu vor intra în nici un fel de coaliţii cu partidele puterii, cât şi de liberal-democraţi şi democraţi, care au spus că nu-şi imaginează o coaliţie cu cei ce contestă importanţa acordului de asociere.  

Mai firească ideologic pentru PCRM ar fi, desigur, o coaliţie prorusească, cu socialiştii lui Igor Dodon şi formaţiunea lui Renato Usatîi, spune analistul politic Corneliu Ciurea. Dar o astfel de construcţie e creditată de BOP cu doar 29 la sută din sufragii. Problema pe care ar mai trebui s-o depăşească Vladimir Voronin ar fi legată de rivalităţile cu liderii, mai tineri şi mai energici, ale celor două formaţiuni, mai estimează analistul.  

ALEGERI Republica Moldova. Cinci formaţiuni politice ar putea intra în Parlament în urma alegerilor legislative din 30 noiembrie din Republica Moldova, arată sondajul realizat la comanda agenţiei IPN. PCRM ar obţine 19,6 la sută, fiind urmat de PLDM (liberal-democraţi) 17,2 la sută, PDM (democraţi) cu 14,2 la sută, Partidul Patria cu 8,7 la sută şi Partidul Liberal, cu 8,5 la sută. PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova) se apropie de pragul electoral cu 5,3 la sută, în timp ce numărul indecişilor a scăzut uşor la 9,6 la sută, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte încrederea în liderii politici, Iurie Leancă (40 la sută) şi Dorin Chirtoacă (38 la sută) sunt primii pe listă, fiind urmaţi de Marian Lupu (33 la sută), Igor Corman (31 la sută), Vlad Filat (28 la sută), Vladimir Voronin (28 la sută), Renato Usatîi (27 la sută) şi Mihai Ghimpu (20 la sută).

Totodată, sondajul arată că cetăţenii moldoveni sunt încă indecişi între Rusia şi Europa. Astfel, 44 la sută dintre respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie mai mult de Occident sau Europa, iar 43 la sută optează mai degrabă pentru apropierea de Rusia.
aţi deloc.