MENIU

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Formațiunea 'Patria' a fost exclusă din cursa electorală

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au hotărât, joi, ca partidul 'Patria', pe a cărui listă este inclus și Renato Usatîi, să fie exclus din cursa electorală și au dispus confiscarea sumei de 8,1 milioane de lei, bani care vor intra în bugetul statului, informează Realitatea TV.    confiscarea sumei de 8,1 milioane de lei. Citeste mai mult: adev.ro/nfp0fd

Comisia electorală a propus Curții de Apel să anuleze hotărârea de înregistrare a concurentului electoral, Partidul 'Patria', în baza sesizării Inspectoratului General de Poliție din Chișinău, potrivit căreia partidul 'Patria' ar fi folosit contrar legii, în campania sa electorală, resurse financiare din străinătate, care nu ar fi fost declarate în raportul financiar de la CEC, potrivit Agerpres.  Astfel, în sesizarea sa, Comisia electorală a cerut ca resursele financiare, colectate de formațiunea în cauză în timpul campaniei electorale să fie confiscate, în folosul statului, și a permis, forțelor de ordine, investigarea juridică a candidaților de pe lista electorală a partidului 'Patria'.

Mai exact, Inspectoratul General de Poliţie îl acuză pe Renato Usatîi că acesta introdus în Republica Moldova în ultimile 4 luni cel puţin 14 milioane de lei, potrivit Adevărul. Astfel, potrivit datelor poliţiei, Renato Usatîi a introdus 150.000 USD pe 30 mai 2014, 207.000 USD pe 7 august 2014, 230.000 de euro pe 12 septembrie, 34.000 ruble pe 12 septembrie, 160.000 USD pe 19 septembrie şi 185.525 pe 29 septembrie. Mai departe, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, Usatîi a înregistrat, în această perioadă, două tipuri de tranzacţie: una de alimentare a contului bancar în sumă de 4,6 milioane de lei şi operaţiuni de cumpărare a valutei în sumă de 2 milioane de lei. Diferenţa dintre suma introdusă în republică şi cea valorificată este de 8,1 milioane de lei, bani pe care, potrivit IGP, Usatîi i-a folosit în campania electorală.

Din banii pe care i-ar fi folosit în campania electorală, a fost achitat combustibilul nedeclarat la Comisia Electorală Centrală şi întrebuinţat la alimentarea automobilelor, achiziţionarea unităţilor de transport, înregistrate în mod fictiv pe numele a doi membri ai partidului „Patria”.

Renato Usatîi a respins aceste acuzații, pe care le-a calificat drept 'fabricate politic' și înscenate de către angajații Inspectoratului General de Poliție.

Hotărârea Curții de Apel Chișinău poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova, care are termen, până vineri, să emită o decizie definitivă.

Partidul era cotat cu 9 la sută în sondaje, pe poziția a cincea în preferințele moldovenilor pentru alegerile din 30 noiembrie, potrivit Realitatea TV.