MENIU

Rodica Sărmaș Furnea: Trăiască bolnavii - vine coplata!

Competiția dintre privat și stat nu ar trebui să conteze pentru pacienți. Constituția României le conferă cetățenilor dreptul necondiționat la serviciile de sănătate. Statul însă, prin Ministerul Sănătății, are obligația de a înlesni accesul la servicii de calitate, indiferent de statutul juridic al unităților, atâta vreme cât ele funcționează conform legilor în vigoare.

Cel puțin așa spune legea fundamentală a țării. Doar că nu știm în ce măsură bugetul public din Sănătate mai poate suporta ca încă o felie măricică să fie destinată sectorului particular. În plus, cel puțin până la această dată, Ministerul Sănătății nu a oferit cifre din care să înțelegem exact câte procente din buget vor ajunge la spitalele private.

Faptul că o parte a banilor din programele naționale de sănătate vor merge către societățile comerciale nu reprezintă o premieră în România, așa cum s-a spus zilele acestea în spațiul public. Aproximativ 25 % din banii destinați programelor sunt direcționați către ambulatoriile de specialitate din zona privată (utilizăm procentaje din bugete estimate pentru că, repet, nu avem date transparente referitoare la alocarea acestor sume).

În ceea ce privește coplata (ne referim la banii în plus pe care îi plătim din buzunar), aceasta se poate aplica la orice fel de serviciu decontat din fondurile casei de asigurări. Anul trecut, Parlamentul a aprobat o lege prin care spitalele private pot percepe o coplată, respectiv diferența între costul serviciilor pe care le oferă spitalul privat și suma decontată de Casa de asigurări (a fost cadoul oferit de Liviu Dragnea sistemului privat după ce s-a internat la Sanador, dacă vă amintiți).

Sigur, coplata funcționează și în ambulatoriile din serviciul public, nu ar fi o problemă din acest punct de vedere. Mulți pacienți pot depune mărturie că plătesc radiografii, unele analize, substanța de contrast etc. Pănă aici, după cum se vede, nu avem nicio diferență de regim administrat bolnavului. 

Cu toate acestea, se remarcă un aspect flagrant: majoritatea centrelor private discriminează pacientul asigurat care vine cu bilet de trimitere de la medicul de familie, punându-l pe liste de așteptare interminabile. În schimb, bolnavul care își plătește integral serviciul este servit imediat. Practica este total lipsită de etică, atâta vreme cât niciun serviciu nu este gratuit, decontarea celor de care beneficiază pacienții asigurați fiind efectuată prin casa de asigurări.

Revenind la momentul prezent, când deja știm că jumătate din banii din programele de sănătate vor merge, de la 1 aprilie, către unitățile privare, avem dreptul să aflăm dacă sistemul public de sănătate va fi subfinanțat. Cel puțin așa arată acum viitorul spitalului pubic, care nu beneficiază de resurse în plus, iar cele existente, așa puține cum sunt, vor fi împărțite cu alții. De asemenea, ne interesează efortul financiar pe care care va trebui să-l facem fiecare dintre noi în viitorul apropiat. 

Ministrul Victor Costache ne asigură că nu va exista coplată. Însă ordonanța de urgență care permite spitatelor private să se aboneze la banii din programele naționale de sănătate, coroborată cu cadrul normativ actual, infirmă spusele ministrului. 

Dacă nu va scrie în ordonanță că pentru serviciile care vor fi oferite prin programele de sănătate derulate de către operatorii privați este interzis a se încasa vreun leu coplată, atunci putem afirma că interesul pacientului nu se află printre preocupările guvernulul