MENIU

Oreste Teodorescu: Pandemia, conspiraționiștii și eternii idioți utili

Oreste Teodorescu: Pandemia, conspiraționiștii și eternii idioți utili

Derularea pandemiei de Coronavirus a scos la iveală și a statuat două profiluri psihologice puternice aflate în opoziție: conspiraționiștii și convenționaliștii. 

Psihologii Michael J. Wood si Karen M. Douglas au elaborat o teorie prin care sustin ca înclinatia catre a crede si a promova idei care sustin teorii ale conspiratiei este o trasatura psihica complexa care ar trebui studiata și înțeleasă in contextul erei tehnologice care marchează începutul secolului XXI și au tras concluzia ca internetul pare facut pentru teoria conspiratiei; fiecare lucru duce la un altul, fiecare link trimitându-te mereu mai adânc spre nimic si nicaieri.

Convingerea conspirationistilor conform careia anumiti oameni puternici sau anumite organizatii comploteaza în secret pentru a-si atinge scopurile sinistre prin înselarea publicului au fost de mai mult timp un element important al discursului public; dar odata cu aparitia Internetului, aceasta convingere a devenit mai vizibila ca oricând.

Cercetarile psiho-sociale, efectuate mai ales în ultimii douazeci de ani, au evidențiat faptul ca cei care cred în teoriile conspiratiei poseda o serie de trasaturi psihologice bine evidentiate: neîncredere în alte persoane si în autoritati, au sentimente de neputinta si stima de sine scazuta, sunt mai înclinati ca altii sa creada în superstitii, in paranormal, si au mai des experiente neobisnuite. Ei resimt mai des o lipsa de control în existenta lor si sunt mai deschisi catre o abordare de tip machiavelic a interactiunii sociale. 

O prima concluzie este ca atitudinea conspirationistilor se bazează nu atât prin anumite credinte particulare, cât prin acordul comun privind niste convingeri de ordin superior, cum ar fi opozitia generalizata privind orice fel varianta oficiala. Privit din acest unghi, conspirationismul nu este atât credinta în anumite teorii alternative, cât mai degrabă neîncrederea în orice poveste oficiala. S-a observat chiar ca de multe ori cutare teorie a conspiratiei era ceva extrem de vag, un element mult mai important fiind în schimb opozitia generala fata de explicatia guvernamentală, convingerea ca toti cei de la putere sunt mincinosi, ca nu poti avea încredere în ei si ca prin ceea ce fac acopera ceva sinistru, diabolic. 

Citește continuarea pe realitateadinpnl.net

Mai multe articole despre:
oreste teodorescu