MENIU

Primul torţionar comunist condamnat. Vişinescu, 20 de ani de închisoare. A fost ridicat de polițiști

<p>Primul torţionar comunist condamnat definitiv. 20 de ani de &icirc;nchisoare pentru Alexandru Vişinescu</p>

Decizie definitivă în dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu: 20 de ani de închisoare. Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat şi-a aflat astăzi sentinţa în dosarul în care este acuzat de crime împotriva umanităţii. 

UPDATE 14.45: Alexandru Vișinescu a fost ridicat de polițiști de acasă.

UPDATE 13.00: "Noi nu ne dorim să sufere Vișinescu. Dacă vrea Dumnezeu, poate acolo în celulă o să mediteze și poate cere iertare"

Anca Cernea, fiica fostului deținut politic Ioan Bărbuș, a declarat miercuri că nu dorește ca torționarul Alexandru Vișinescu să sufere în închisoare și speră ca acesta să mediteze în celulă și poate va cere iertare pentru ceea ce a făcut.

"Noi nu ne dorim să sufere Vișinescu. Dacă vrea Dumnezeu, poate acolo în celulă o să mediteze și poate cere iertare, măcar așa în secret în sufletul lui și se mântuiește. Ideea este ca în fața societății românești să fie puse clar niște delimitări, cine sunt modelele și cine sunt criminalii", a declarat Cernea, imediat după ce judecătorii de la instanța supremă l-au condamnat definitiv pe Alexandru Vișinescu la 20 de ani închisoare.

Anca Cernea a precizat că a fost șocată de faptul că unul dintre cei trei judecători a considerat că Vișinescu nu ar trebui condamnat, pe motiv că faptele de care este acuzat s-au prescris, scrie Agerpres.

"Pentru noi contează mult mai mult faptul că crimele lui Vișinescu au fost definite drept crime de către instanța supremă. Ce este șocant pentru noi este opinia separată. Nu m-am așteptat ca o astfel de mentalitate să fie încă prezentă în justiția română. Din fericire, opinia separată a fost minoritară. Vișinescu nu a fost chiar ca un gardian obișnuit. El are o anumită reprezentativitate pentru acel regim criminal și este foarte importantă condamnarea lui, nu pentru anii de pușcărie efectiv. Faptul că el a cerut să i se mențină gradele militare arată că el nu a înțeles nimic din partea morală, asta e cel mai dureros. Asta este tragedia lui", a mai spus Anca Cernea.

UPDATE 11.45. Unul dintre magistraţi a făcut opinie separată, considerând că faptele torţionatului s-au prescris, în timp ce ceilaţi judecători ai Înaltei Curţi de Casa şi Justiţie au considerat că astfel de fapte nu au cum să se prescrie.

Urmează ca astăzi Alexandru Vişinescu să fie dus în arest.

UPDATE 11.40. Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a afirmat că este o decizie istorică cu valoarea simbolică. "Nu pot să fie entuziasmat...este prima sendinţa de acest fel", a spus acesta.

Alexandru Vişinescu, primul torţionar comunist adus în faţa justiţiei, îşi află astăzi verdictul. Acuzarea a cerut să fie încarcerat pentru 20 de ani, pedeapsă primită deja în prima instanţă. La ultimul termen din proces, Vişinescu nu a vrut să facă nicio declaraţie, pe motiv că e bolnav. Anchetatorii spun că fostul comandant de la Râmnicu Sărat ar fi vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici, printre care şi Corneliu Coposu. 

În ultimul cuvânt,Alexandru Vişinescu a cerut să fie achitat. A susținut că deținuții politici au murit din cauza vârstei.

Şi avocata lui Alexandru Vişinescu a găsit explicații pentru decesele deţinuţilor politici de la Râmnicu Sărat: era frig pentru că pereții închisorii erau groși, iar singurătatea i-a afectat pe mulți dintre ei.

Rudele victimelor cer daune între 20 de mii şi 100 de mii de euro, deşi susţin că nicio pedeapsă nu poate șterge faptele comise de Vişinescu.

Fostul comandant de la Penitenciarul Râmnicu Sărat a primit în primă instanţă 20 de ani de detenţie. Alexandru Vişinescu a fost găsit vinovat pentru că, în perioada în care era şeful închisorii, 12 deţinuţi politici au murit în chinuri groaznice. Aceștia au fost bătuţi crunt, înfometaţi şi lăsaţi fără medicamente, dacă se îmbolnăveau.

Ancheta a fost declanşată de Parchetul General în iulie 2013, la 50 de ani de la comiterea faptelor.

 

După Alexandru Vişinescu, Ion Ficior este al doilea torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Fost comandant la Penitenciarul Periprava, el este acuzat de moartea a peste 100 de deţinuţi, care ar fi fost bătuţi crunt, înfometaţi şi lipsiţi de tratament medical.

În prezent, mai trăiesc aproximativ 35 de torţionari, pe care victimele aşteaptă să îi vadă pedepsiţi. Una dintre personalităţile politice care au fost încarcerate la Râmnicu Sărat a fost Corneliu Coposu, închis într-un regim sever de izolare.

Florian Cormoş este un alt torţionar suspectat că a înfometat şi bătut deţinuţi. Fost comandant al lagărului Columbia de la Cernavodă, el ar fi torturat până la moarte 115 persoane.

Şi Constantin Istrate, fost comandant la penitenciarul Gherla, este suspectat că a instaurat un regim de detenţie atât de brutal încât peste 200 de condamnaţi politici şi-au pierdut viaţa.

 

 

 

Mai multe articole despre:
sentinţă torţionar Alexandru Vişinescu