MENIU

Zaman România: Bucureștiul începe extrădările la ordinul lui Erdogan cu un ziarist UPDATE

”Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat în această dimineață de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan”, anunță un comunicat al publicației Zaman România. Oficialii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au declarat că jurnalistul a fost audiat de procurori, urmând ca în cursul zilei de miercuri să fie sesizată Curtea de Apel Bucureşt.

”Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General.

Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani.

Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului și cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan.

Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara”, precizează Zaman România, miercuri.

Parchet: Jurnalistul nu este reținut

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (PCAB) va sesiza, miercuri, instanţa pentru ca judecătorii să analizeze cererea autorităţilor turce privind extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei 'Zaman România'.

Purtătorul de cuvânt al PCAB, Viviana Ciucă, a declarat că jurnalistul a fost audiat de procurori, urmând ca în cursul zilei de miercuri să fie sesizată Curtea de Apel Bucureşti. Viviana Ciucă a precizat pentru AGERPRES că jurnalistul nu a fost reţinut de procurori.

Precedent în R. Moldova

Republica Moldova a expulzat în luna septembrie 7 profesori suspectați de legături cu mișcarea clericului Gulen, acuzat de regimul Erdogan că a dirijat tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.

Oficial, serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a anunţat că cei şapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Ei au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Societatea civilă moldovenească și cancelariile europene au condamnat „comportamentul abuziv” al autorităților de la Chișinău.