MENIU

Wassily Kandinsky, PROFETUL care a prevăzut Războaiele Mondiale în picturile sale

Wasili Kandinsky
Imagine premonitorie a primului război mondial
<p>Compoziţiile lui Kandinski din anii de dinaintea Primului Război Mondial</p>
<p>Compoziţiile lui Kandinski din anii de dinaintea Primului Război Mondial</p>
<p>Compoziţiile lui Kandinski din anii de dinaintea Primului Război Mondial</p>
<p>Compoziţiile lui Kandinski din anii de dinaintea Primului Război Mondial</p>
<p>Compoziţiile lui Kandinski din anii de dinaintea Primului Război Mondial</p>
<p>Compoziţiile lui Kandinski din anii de dinaintea Primului Război Mondial</p>

Wassily Kandinsky, marele pictor rus, pionier al artei abstracte de la începutul secolului 20, a avut premoniţia cataclismului mondial care urma să lovească lumea prin cele două războaie mondiale.

Wassily Kandinsky, pictor apropiat curentelor spiritualiste din secolul 20, cum ar fi teosofia şi alte forme de filosofie New Age, a pictat în anii de dinaintea Primului Război Mondial o serie de Compoziţii în care a descris ravagiile cataclismelor care vor lovi Planeta.

O parte dintre Compoziţiile lui Wassily Kandinsky s-au pierdut sau au fost păstrate doar în fotografii alb-negru, însă imaginile războaielor devastatoare au rămas ca o premoniţie greu de explicat raţional.

Wassily Kandinsky Considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea, alături de Pablo Picasso şi Henri Matisse, Wassily Kandinsky a fost fondatorul artei abstracte: el este în general considerat ca fiind autorul primei picturi non-figurative din istoria artei moderne, o acuarelă realizată în 1910, despre care criticii din epocă au spus că era "abstractă".

Wassily Kandinsky Potrivit publicaţiei britanice The Independent, Wassily Kandinsky a fost primul artist care a creat opere pur abstracte, folosind culorile ca formă de exprimare a emoţiilor, asemănând adeseori procesul de realizare a unui tablou cu activitatea de compunere a unor partituri muzicale.

Wassily Kandinsky, biografia marelui pictor

Născut la Moscova, cariera lui s-a întins pe durata a cinci decenii, în timpul cărora artistul a fost influenţat - printre alte curente artistice - de impresionist, fauvism, pointilism, arhitectura Bauhaus şi expresionismul abstract.

Vasili Kandinski şi-a început cariera artistică abia la vârsta de 30 de ani, după ce a făcut anterior studii universitare de drept şi economie, la insistenţele familiei sale. A fost profesor de drept la Universitatea Tartu, dar a renunţat la cariera sa promiţătoare în 1896, pentru a se înscrie la cursurile Academiei de artă din Munchen.

Ulterior, a spus că seria de tablouri "Les Meules", pictată de Claude Monet, şi opera "Lohengrin", de Richard Wagner, au reprezentat motivele care l-au determinat să renunţe la drept în favoarea artei.

Vasili Kandinski s-a întors la Moscova după încheierea Primului Război Mondial, dar nu a simpatizat cu teoriile oficiale în domeniul artei din Rusia comunistă şi a revenit în Germania în 1921, unde a predat la Şcoala Bauhaus de arte şi arhitectură, începând din 1922 şi până când această instituţie de prestigiu a fost închisă de regimul nazist, în 1933.

Un număr de 57 de picturi ale sale au fost confiscate de nazişti în timpul unei percheziţii efectuate la Şcoala Bauhaus şi au fost prezentate apoi într-o expoziţie organizată de statul nazist, intitulată "Artă degenerată", în 1937, înainte de a fi distruse.

S-a mutat în Franţa, unde a trăit până la sfârşitul vieţii şi unde a creat unele dintre cele mai apreciate lucrări ale sale. A obţinut cetăţenia franceză în 1939.

A murit pe 13 decembrie 1944, la vârsta de 77 de ani, în oraşul Neuilly-sur-Seine.

Wassily Kandinsky, tablouri care se vând cu zeci de milioane de dolari

Vasili Kandinski a fost şi un foarte bun teoretician al artei, publicând în 1912 un manual de artă, intitulat "Du spirituel dans l'art", în care a pus bazele teoriei sale despre maniera în care culorile pot să provoace experienţe senzoriale puternice în sufletele privitorilor.

Tablourile sale se vând cu zeci de milioane de dolari pe piaţa operelor de artă, iar pictura sa din 1909 "Etude pour Improvisation 8" a fost vândută pentru 23 de milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's în 2012.

Înainte de acea licitaţie, precedentul record de preţ pentru operele sale fusese stabilit în 1990, atunci când tabloul său "Fugue", pictat în 1914, a fost adjudecat pentru 20,9 milioane de dolari.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a marca un anumit eveniment major sau o personalitate care a influenţat lumea.

Primul "doodle" - o reprezentare ocazională a logoului Google afişată pe prima pagină a motorului de căutare - a apărut în 1998, când fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din deşertul Nevada şi au pus emblema evenimentului în spatele logoului Google pentru a anunţa utilizatorii că vor fi plecaţi în acea perioadă. De atunci au fost create peste 1.000 de "doodle"-uri pentru paginile de start ale Google din întreaga lume.

Mai multe articole despre:
pictură pictor pictori Wassily Kandinsky