MENIU

Visul american "made in Romania"

Visul american ”made in Romania”

Conform cifrelor de afaceri ale anului 2015, în topul primelor 15 companii prezente în România, 14 sunt cu capital străin, una singură fiind cu capital sută la sută românesc. Topul este condus de Automobile Dacia Pitești, cu peste 4 miliarde de euro cifră de afaceri, urmată de OMV Petrom cu peste 3 miliarde și Kaufland cu 2 miliarde, conform doingbusiness.ro.

Printre giganți precum Lukoil, E.On Energie, Orange, Carrefour și Auchan, apare și o companie românească, pornită de la zero la începutul anilor 90, cu o Dacie veche și veniturile din ”bișnița” cu produse cumpărate de la ruși. Este vorba despre Dedeman, care se afla, la sfârșitul anului trecut, la un mic pas de atingerea cifrei de afaceri de 1 miliard de euro.

Compania și-a depășit cu mult concurența europeană, niciuna dintre companiile de retail bricolaj nefiind nici măcar în top 50 al companiilor după cifra de afaceri, în timp ce Dedeman ocupă locul 14.

Dedeman este  o afacere de succes a doi frați, antreprenori români, Dragoş şi Adrian Pavăl. Doi matematicieni plecaţi dintr-o familie modestă, cu opt copii din Suceava, reprezintă, practic, prin afacerea lor, visul american fabricat în România. Ei dau, astfel, o lecţie de afaceri marilor companii de bricolaj din Occident, cărora le-au suflat succesul din brațe, dar și românilor, demonstrând că se poate obține succes uriaș și fără sprijin politic, și fără contracte preferențiale cu statul, dar având un deosebit respect pentru muncă și pentru clienți.

Frații Pavăl au început în 1992, cu un ”butic” de 16 mp, în care vindeau mărunțișuri și au ajuns astăzi la 44 de magazine, cu suprafațe între 7.500 și 18.000 mp și peste 45.000 de produse din 11 domenii. Au pornit cu un angajat, o mașină Dacia împrumutată și 10.000 de mărci germane. Astăzi, au în jur de 8.500 de angajați, iar compania tinde să atingă miliardul de euro ca cifră de afaceri.

Beneficiind de acționari specializați în matematică și informatică, Dedeman a fost primul business românesc informatizat, astăzi fiind, de asemenea, în pas cu tehnologia informațiilor în materie de vânzări, comenzi, verificare de preț și chiar proiectare pentru amenajări interioare.

Dedeman este lider naţional în retailul materialelor de construcţii şi al amenajărilor interioare, cu capital 100% românesc, investește în Oradea, unde a deschis cel de-al 44-lea magazin chiar astăzi, 2 septembrie, circa 14 milioane de euro şi creează peste 200 de locuri de muncă.

“Oradea este situat la o distanţă egală faţă de Viena, Praga şi București, într-un nod strategic pentru rutele comerciale care asigură schimburile economice dintre vestul şi estul continentului european. Odată cu deschiderea acestui magazin, vom fi prezenţi în fiecare oraş reprezentativ situat în apropierea frontierei de vest a ţării noastre. Cu ajutorul noii tehnologii, sunt premise bune să ne creştem vânzările şi către clienţii din ţările vecine”, spune Dragoş Pavăl, preşedinte Dedeman.

În top 50 întocmit de doingbusiness.ro, două companii americane simbol și care au parcurs împreună o bună parte a drumului succesului precum Ford și Coca Cola se află pe locul 17, respectiv 38 cu filialele lor din țara noastră. De aceea, putem spune că Dedeman este, într-un fel, visul american împlinit în România.