MENIU

Avertisment pentru toți românii care merg la munte!

Odată cu vremea bună, mii de români pleacă în drumeție pe munți. Însă tot în această perioadă ies și viperele din hibernare, iar numărul lor este din ce în ce mai mare. O spun salvamontiștii, care îi avertizează pe turiști să aibă grijă pe traseele montane.

Viperele sunt cel mau des întâlnite în zonele calcaroase și expuse la soare.

”Din schimbările climaterice din ultimii ani, numărul șerpilor pe care îl vedem pe munte este din ce în ce mai mare. În primul rând, trebuie să ne facem simțită prezența pe munte, pentru că șarpele se sperie și va pleca din calea noastră, iar dacă din întâmplare călcăm pe el sau încercăm să îl prindem, cu siguranță va ataca să se apere”, a spus Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România.

În cazul în care sunteți mușcați de șarpe, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să nu intrați în panică.

”Dacă șerpii sunt mai mici sau către adolescență, nu au mușcătura controlată și sunt foarte periculoși. Prima măsură este ca victima să fie liniștită, să stea întinsă, la umbră, să i se administreze lichide și să se încerce să nu facă mișcări prin care să i se activeze sângele în corp. Cel mai bine e să stăm liniștiți, încercăm să ne menținem calmul, să chemăm echipele de salvatori, care, mai departe, știu ce trebuie să facă”, a mai spus Sabin Cornoiu.

În România sunt zece specii de șerpi, însă cea mai temută este vipera cu corn.

Mai multe articole despre:
vipere muscatura vipera vipere la munte