MENIU

Viktor Orban va fi citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Asztalos Csaba: "Nu am mai avut o astfel de situație"

Viktor Orban (sursă FB)

Premierul ungar Viktor Orban va fi citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Anunțul a fost făcut, vineri, de șeful CNCD, Asztalos Csaba, care spune că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație până în prezent. Demersul vine în urma sesizării oficiale făcute de deputatul PNL Alexandru Muraru cu privire la discursul susținut de Orban la Băile Tușnad, la finalul lunii iulie.

„Conform legislației, orice solicitare la consiliu se soluționează cu citarea obligatorie a părților, în vederea audierilor. În acest caz, ca în orice caz, titularul de dosar, care va fi stabilit prin alocarea aleatorie a dosarului, va face managementul dosarului și probabil, presupun, va face această citare. Nu am mai avut o astfel de situație. Cred că citarea poate fi făcută prin reprezentanța legală a Ungariei la București, adică prin ambasadă”, a declarat, vineri, președintele CNCD, la un post TV, relatează HotNews.ro.

El a mai spus că CNCD are obligația legală să soluționeze plângerea făcută de Alexandru Muraru.

„Vom face citarea părților. Dacă doresc, depun punct de vedere, dacă nu, nu. Dacă doresc, își trimit reprezentant, dacă nu, nu. După această fază, se va face o analiză a dosarului, de către titularul de dosar, o propunere de soluționare, care va intra în deliberări și se va da o soluție”, a adăugat președintele CNCD.

Ce a reclamat Alexandru Muraru la CNCD

- „Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad. Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă”, susține liderul liberal.

În opinia acestuia, declarația lui Orban care „instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX” este următoarea: „De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

„Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, mai spune Muraru.