MENIU

VIITORUL NU SUNĂ BINE. "Investitorii sunt greu de convins să vină în România"

<p>Pesimism şi ne&icirc;ncredere &icirc;n economie</p>

Două semnale proaste vin din zona investiţiilor, care ar trebui să-i pună pe gânduri pe guvernanţi. Companiile străine, în special fondurile de investiţii, sunt rezervate cu privire la investiţii noi în România, în timp ce antreprenorii locali vor tot mai mult să vândă şi să scape de afacerea pe care au dezvoltat-o până în acest punct.

Investitorii sunt greu de convins să aloce bani pentru achiziţia de companii din Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv România, iar fără Polonia "regiunea nu este deloc sexy", deşi, faţă de anul trecut, pe piaţa locală sunt mai multe oportunităţi, afirmă Cristian Nacu, şeful Enterprise Investors, citat de Mediafax.

"Faţă de anul trecut, în 2014 senzaţia din piaţă este că există mai multe oportunităţi de investiţii, sunt mai multe afaceri disponibile la vânzare şi mai mulţi antreprenori dispuşi să vândă. E greu de estimat o valoarea a pieţei în acest an pentru că tranzacţii care sunt în curs de negociere se pot închide anul viitor. Pe de altă parte, activitatea fondurilor în zona este foarte redusă, la fel şi sumele de bani pe care aceştia le au alocate pentru ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est", a spus Nacu la o conferinţă pe teme economice.

Enterprise Investors a strâns anul trecut 314 milioane de euro în fondul Polish Enterprise Fund VII (PEF VII), cu un capital de 314 milioane de euro.

"A fost cel mai greu proces de strângere de fonduri, deoarece zona nu mai este atractivă pentru investitori. Este greu să-i convingi să mai investească aici, iar fără Polonia, zona n-ar fi deloc sexy. Investitorii s-au dus în zone care par mai atrăgătoare, respectiv Asia şi BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China - n.r.). Faptul că nu suntem buni în atragerea de fonduri, că nu investim în crearea de politici de susţinere a antreprenorilor şi a mediului de business, apropierea de zone de conflict, sunt printre motivele invocate de investitori", a spus Nacu.

El a precizat că este inadmisibil ca, în condiţiile în care România produce mai multe maşini decât Italia, iar cei doi producători, Ford şi Dacia, cer autorităţilor o autostradă pentru a putea transporta mai uşor maşinile, să nu existe încă un astfel de proiect.

Investiţiile străine directe au scăzut cu 13,8% după primele şapte luni din 2014, situându-se la 1,309 miliarde euro.


Mai multe articole despre:
investitori investiţii Investiţii străine