MENIU

VIDEO | Varianta britanică a coronavirusului - mai MORTALĂ, nu doar mai contagioasă. Avertismentul lui Boris Johnson

Boris Johnson

Noua tulpină a Sars-Cov-2, depistată inițial în Marea Britanie, nu este doar mai contagioasă, ci poate provoca și o mortalitate mai crescută. Avertismentul a fost făcut, vineri, de Premierul Boris Johnson. Specialiștii din Sistemul național de Sănătate au anunțat că noua tulpină este mai mortală cu 30% decât cea originală.

”Am fost informaţi astăzi că, în plus faţă de răspândirea mai rapidă, se pare că acum există unele dovezi că noua variantă (a coronavirusului - n.red) poate fi asociată unui grad mai ridicat al mortalităţii”, a anunțat Johnson la un briefing de presă.

În privința vaccinurilor dezvoltate până acum, Premierul a precizat că, potrivit datelor existente, atât cel produs de AstraZeneca/Oxford, cât și cel al Pfizer/BioNtech, ambele aprobate pentru utilizare în Regatul Unit, sunt eficiente și împotriva tulpinilor virusului descoperite recent. 

Mutaţia britanică a ridicat îngrijorător numărul deceselor în Marea Britanie, devenind dominantă în Londra şi într-o parte a Angliei. În ultima perioadă, sistemul de sănătate a fost copleşit de valul de internări. 

Vineri, Marea Britanie, cea mai afectată țară din Europa în privința numărului deceselor, a raportat 1.401 cazuri și 40.201 noi infectări în 24 de ore. Până în prezent, au fost vaccinați aproximativ 5,38 milioane de britanici.

Mutația depistată în Regatul Unit a fost semnalată ulterior și în alte țări. 

Citește și: ”Marea Britanie și-ar putea ÎNCHIDE granițele din cauza noilor tulpini ale coronavirusului”