MENIU

Procurorii CSM l-au luat la ochi pe Victor Ponta, după declarațiile privind arestarea lui Năstase

<p>Ponta vrea ca STS să &icirc;şi asume partea de vină legată de identificarea greşită a locului accidentului aviatic</p>

Prima hotărâre a Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din acest an este legată de declarațiile făcute de premierul Victor Ponta în legătură cu condamnarea ex-premierului Adrian Năstase.

Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii  a reținut că în cadrul unei emisiuni televizate, premierul a promovat unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor din cadrul DNA și nu numai, în sensul că instrumentarea anumitor dosare are la bază presiuni politice, scrie evz.ro

"Secția pentru procurori apreciză că elemente din mesajul public al premierului Victor Ponta au urmărit decredibilizarea profesională și instituțională a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și nu numai, acreditarea ideii unei comenzi politice în legătură cu anumite anchete penale aflate în derulare ceea ce a condus fie la trimiterea nejustificată în judecată a anumitor inculpați, fie la tergiversarea soluționării altor dosare penale în ciuda unor probe evidente", se arată în Hotărârea nr. 1 din 7 ianuarie 2014 a Secției de procurori din CSM.

"Raportat la elementele mai sus-menționate, considerând că acestea construiesc un scenariu cu potențial major de afectare atât a independenței sistemului judiciar în ansamblul său, cât și a magistraților care instrumentează anumite cauze penale, creând de asemenea o presiune care are drept scop intimidarea și decredibilizarea instituțiilor din justiție și a corpului magistraților români, inacceptabilă într-un stat de drept, Secția pentru procurori apreciază că se impune sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări, pentru a se stabili dacă, prin afirmațiile premierului Victor Ponta din cadrul emisiunii Ora de vârf, difuzată la postul de televiziune România TV din data de 6.01.2014, s-a adus atingere independenței justiției, independenței și activității procurorilor DNA", se arată în documentul citat.

Se poate vedea clar că Secția de procurori nu a cerut IJ să verifice și celeritatea soluționării unor dosare ale DNA. Chestionat dacă Secția de procurori a dispus un asemenea control la DNA ulterior redactării Hotărârii citate mai sus, vicepreședintele CSM Gheorghe Muscalu a precizat pentru EVZ: "Secția de judecători a solicitat să se facă asemenea verificări alături de cele privind încălcarea independenței justiției prin declarațiile premierului. Nu știu cum s-a ajuns să se ceară așa ceva, întrebați-l pe dl președinte Bordea. Cert este că Plenul CSM nu s-a putut întruni pentru că nu am avut cvorumul legal de 15 membri prezenți și a rămas fiecare Secție cu hotărârea ei".