MENIU

Vicepreședintele CJ Bihor Alexandru Kiss, trimis în judecată de DNA

Vicepreședintele CJ Bihor Alexandru Kiss, trimis în judecată de DNA

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Alexandru Kiss, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA Oradea pentru mai multe fapte de corupție.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, el este acuzat de luare de mită, trafic de influență, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată (4 infracțiuni) și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În dosar, au mai fost deferiți justiției pentru infracțiuni similare Beniamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina Oradea, Vilmos Laszlo Bojtor, Ferenc Laszlo Miklossy, Ferenc Miklossy și Gheorghe Ioan Roatiș, administratori ai unor firme.

DNA precizează că, în perioada octombrie 2003 — iunie 2004, Alexandru Kiss și ceilalți inculpați au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți înregistrate în România (Eco Bihor SRL, East Bau Construct SRL, Martex Trans SRL), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) și Ungaria (Keviep Kft Debrecen), prin intermediul căruia a fost disimulată plata a 300.000 euro.

"Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de Kiss și Bojtor de la inculpatul Ferenc Miklossy, pentru a-și exercita influența în favoarea societății comerciale Keviep Kft Debrecen, astfel încât aceasta să obțină de la Primăria Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului. Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care Keviep Kft Debrecen le-a făcut către firma sa din România East Bau Construct SRL, folosind ca intermediari societățile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de Bojtor, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrată de Roatiș", se arată în comunicat.

Procurorii susțin că firma înregistrată în Ungaria a livrat către cea din Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul celei din Oradea, cu peste 500.000 euro, diferența de bani, 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societății Ariston Distribution Corporation, în numerar, de Laszlo Bojtor, care apoi a remis banii lui Alexandru Kiss.

DNA menționează că, în perioada octombrie 2003 — mai 2004, Kiss, Bojtor și Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (Selina și Trameco) și Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro, urmându-se aceeași procedură.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
DNA justiţie Vicepreşedinte CJ Bihor Alexandru Kiss