MENIU

Veste-ŞOC pentru fostul şef LPF, Dumitru Dragomir. Ce noi sancţiuni i-a impus Justiţia

Dumitru Dragomir

Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir, condamnat de Tribunalului Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, nu are voie să ocupe o funcţie publică sau o funcţie de conducere în structuri sportive pe o perioadă de cinci ani după ispăşirea pedepsei. De asemenea, lui Dragomie i-a fost menţinut sechestrul pe o casă şi pe trei apartamente din Bucureşti şi Mamaia, în vederea confiscării speciale.

În dosarul în care fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal a fost condamnat la şapte ani de închisoare în legătură cu vânzarea drepturilor de televiziune pentru mai multe meciuri de fotbal, decizia nefiind defintivă, instanţa a mai decis ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului acestuia de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa funcţia de preşedinte al vreunei asociaţii sau structuri sportive pe o perioadă de cinci ani după ispăşirea pedepsei cu închisoarea.

În acelaşi timp, instanţa a decis păstrarea sechestrului asigurător pe un imobil de pe strada Tirana din Bucureşti, cu o valoare de 1.350.800 de euro, pe un teren în suprafaţă de 480,44 de metri pătraţi şi pe construcţia ridicată pe acesta – “deţinut în proprietate de inculpatul Dragomir Dumitru în devălmăşie cu Dragomir Vică – având o valoare estimată de 460.000 de euro”, se arată în hotărârea instanţei, conform news.ro.

Tot sub sechestru se află şi un apartament din Mamaia care aparţine familiei Dragomir, apartament în valoare de 180.000 de euro.
Un alt imobil, din Bucureşti, compus din şase camere şi dependinţe, în suprafaţă de 162 metri pătraţi şi în valoare de 180.000 de euro, este tot sub sechestru, în vederea recuperării pagubei.

Judecătorii au decis să menţină sechestrul pe bunurile mobile şi imobile ale tuturor inculpaţilor din dosar, în vederea confiscării speciale.

În 23 iunie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la şapte ani de închisoare pe fostul şef al LPF Dumitru Dragomir în dosarul în care a fost trimis în judecată, alături de peste 40 de persoane, în 2014, pentru un prejudiciu de 5,4 milioane de euro. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Dragomir este obligat şi la plata unor despăgubiri de 1.300.320 lei, în solidar cu doi inculpaţi, precum şi la plata a 12.102.648 de lei în solidar cu Liga Profesionistă de Fotbal şi cu aceiaşi doi inculpaţi. Instanţa menţine de asemenea, toate sechestrele şi măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a susţinut că reţeaua evazionistă vizată în acest dosar a funcţionat între 2009 şi 2014 şi a folosit 17 societăţi comerciale de tip "fantomă".

Potrivit procurorilor, Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al LPF, i-a determinat, începând din 2011, pe membrii Adunării Generale a Ligii să aprobe încheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL, referitor la vânzarea drepturilor de televiziune aferente pachetelor de meciuri 3, 4, 5, 6, 7 şi 9, pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014.

Dumitru Dragomir ar fi făcut acest lucru "cunoscând faptul că prestaţiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie executate în fapt (aceste prestaţii nemaiputând fi, de altfel, executate, întrucât oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă)".

"În urma încheierii, în aceste condiţii, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, în perioada 2011 - 2013, inculpatul Dragomir Dumitru a plătit, în mod succesiv, în numele LPF, în contul SC Capital Properties SRL (reprezentată de inculpatul Corbu Mihai) un comision în sumă totală de 12.102.648 lei, în trei tranşe eşalonate pe trei ani, respectiv 2011, 2012 şi 2013", susţin anchetatorii.

Patrimoniul LPF ar fost diminuat cu 2,8 milioane de euro, în urma acţiunilor lui Dragomir, potrivit procurorilor.

În 2013, Dumitru Dragomir ar fi înregistrat în documentele contabile ale LPF, precum şi în celelalte documente legale operaţiuni fictive, ce constau în achiziţii nereale de servicii în valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cauzând un prejudiciu estimat bugetului de stat în cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentând TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.

Mai multe articole despre:
Dumitru Dragomir