MENIU

De câte ori cresc indemnizațiile veteranilor de război?

Indemnizațiile pentru veteranii de război vor crește spectaculos! Deputații au votat, miercuri, în unanimitate, proiectul de lege care prevede majorarea indemnizațiilor de cinci ori. Proiectul urmează să fie trimis acum pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege care prevede majorarea indemnizațiilor și a sporurilor pentru invalizii, veteranii și văduvele de război, indemnizațiile fiind în medie de cinci ori mai mari. Deputații au votat în unanimitate, cu 266 de voturi „pentru" mjorarea indemnizațiilor.

Este vorba despre proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.103/2018 pentru modificarea art.1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, care prevede majorarea de la 1 ianuarie 2019 a valorii indemnizaţiilor invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, informează agerpres.ro.

Astfel, invalizii de război au o indemnizaţie de: 1.500 de lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; 1.000 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; 900 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate. Veteranii de război au o indemnizaţie de 600 de lei lunar, iar văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit - 600 de lei lunar.

De asemenea, proiectul modifică OUG de anul trecut, în sensul că soţul supravieţuitor va beneficia sută la sută din indemnizaţie, faţă de jumătate cum era prevăzut.

Deputaţii au stabilit ca „soţul supravieţuitor, care nu s-a recăsătorit, să beneficieze de 100% din indemnizaţia de veteran de război şi de jumătate din renta lunară, precum şi de jumătate din numărul călătoriilor gratuite la care avea ori trebuia să aibă dreptul, potrivit legii, soţul decedat". În ordonanţa de urgenţă se prevedea că aceştia beneficiau doar de jumătate din indemnizaţia de veteran de război.

În România, în prezent sunt 7.027 veterani de război, dintre care de 103 sunt invalizi de război, 389 văduve de război și 57.530 văduve de veterani de război, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Proiectul de lege adoptat miercuri de deputați a trecut de Senat pe 17 octombrie 2018. Următorul pas pentru intrarea în vigoare este promulgarea de președintele României, Klaus Iohannis.