MENIU

Veste bună pentru toți angajații. Poți primi de la patron 6.300 lei înainte de vacanță

<p>Vouchere de concediu, o idee bună, dar cu șanse mici de a fi aplicată</p>

Vouchere de concediu pentru toți angajați, o idee foarte bună și care ar putea intra în aplicare chiar din această vară.

Angajatorii ar putea fi stimulați să le dea salariaților vouchere de concediu, în valoare de până la 6 salarii minime pe economie, sumele fiind deduse din impozitele şi taxele plătite de firme la stat.

Voucherele de concediu ar putea fi acordate o singură dată într-un an calendaristic, înainte ca angajații să plece în vacanță. Voucherele pot fi folosite doar în țara și vor fi nominale.

Reglementările legate de voucherul de concediu apar într-un proiect de lege care a primit aviz favorabil în Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaților.

Câți bani pot primi angajații de la firmă sau de la stat înainte de a pleca în vacanță? Cum salariul minim va crește la 1.050 lei de la 1 iulie, voucherele de concediu acordate nominal pot ajunge la 6.300 lei.

Parlamentarii au mai votat o lege a tichetelor de vacanță încă de anul trecut, dar ea nu se aplică nici până azi. Cadrul legal pentru acordarea tichetelor de vacanta s-a modificat din 6 iulie, potrivit AvocatNet.ro.

Mai exact, potrivit reglementarilor aplicabile de la jumatatea anului trecut, angajatii din mediul privat si cei din sectorul bugetar vor primi in locul tichetelor de vacanta vouchere de vacanta in valoare de maximum sase salarii minime brute. Noile tichete vor fi emise numai in sistem online, incepand din 1 ianuarie 2015, se arata intr-un act normativ publicat in 2014.

Potrivit Legii nr. 94/2014 pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, care a intrat in vigoare pe 6 iulie, tichetele de vacanta acordate angajatilor din sectorul privat si bugetarilor se inlocuiesc cu vouchere de vacanta.

Documentul citat stabileste ca angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, precum si institutiile publice, regiile autonome, societatile la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale, care de asemenea, incadreaza personal prin incheierea unui CIM, vor acorda salariatilor vouchere de vacanta in limita unor sume reprezentand sase salarii de baza minime brute pe tara.

Voucherele de vacanta, deductibile doar la calculul impozitului pe profit

Legea nr. 94/2014 abroga dispozitiile potrivit carora angajatorii pot acorda tichete de vacanta numai in cazul in care in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit, dupa caz.

In acelasi timp, voucherele de vacanta vor fi deductibile doar la calculul impozitului pe profit, in limita a sase salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare angajat, pe un an calendaristic. Vechea legislatie stabilea ca tichetele de vacanta sunt deductibile pentru angajator si la calculul impozitului pe venit, nu doar la cel pentru impozitul pe profit, insa odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari voucherele de vacanta nu vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit, ci doar la calculul impozitului pe profit.

Mai mult decat atat, pentru salariat tichetele de vacanta erau scutite de plata impozitului pe venituri si a impozitelor sociale aferente, insa acest lucru nu este cuprins in reglementarile aplicabile din 6 iulie.

In ceea ce priveste sectorul public, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care statul este actionar unic sau majoritar, precum si regiile autonome pot acorda angajatilor prime, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, numai sub forma de vouchere de vacanta.

Mai mult, in sectorul public voucherele de vacanta se vor acorda in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat, sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat pentru celelalte categorii de angajatori.

Bugetarii care vor primi vouchere de vacanta nu vor mai beneficia de prima de vacanta si nici de bilete de odihna, acordate in baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Legislatia in vigoare prevede ca salariatii nu pot primi in acleasi timp si tichete de vacanta si prime de vacanta.