MENIU

Marcel Ciolacu: "Avem perspectiva ca industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante"

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că există perspective ca industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante şi să ruleze în economie miliarde de euro.

 

Prezent la Expoziţia internaţională Black Sea Defense and Aerospace, prim-ministrul a precizat că este cel mai mare eveniment de acest tip, dedicat industriei de apărare, din regiunea Mării Negre. Prezenţa a 400 de companii din 31 de ţări demonstrează "importanţa" acestui eveniment, a adăugat Ciolacu.

"Avem astăzi perspectiva ca industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante şi să ruleze în economie miliarde de euro, dezvoltând zeci şi sute de alte companii furnizoare pe orizontală, iar cel mai bun exemplu este faptul că astăzi, la acest eveniment, se vor semna înţelegeri comerciale cu importanţi parteneri internaţionali. Uzina Mecanică din Cugir va produce arme şi armament (...) alături de o companie germană. Romarm şi concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea şi dezvoltarea de noi capacităţi pentru producţia de muniţii de calibru mare la standarde NATO, iar Romaero, căreia deja mulţi îi cântau prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreţinere şi reparaţii la aeronavele Boeing şi Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de tradiţie din Ungaria", a afirmat premierul.

Marcel Ciolacu: „România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise”

El a făcut referire şi la alte "proiecte mari", deja parafate cu concerne din SUA, Germania, Coreea de Sud, Franţa sau alte state.

"Vom face investiţii majore în România pentru a dezvolta unităţi noi şi moderne, iar faptul că am obţinut în premieră o finanţare de 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru fabrica de pulberi dezvoltată împreună cu Rheinmetall arată că în acest domeniu se munceşte într-un ritm nou. Ştiu că domnul minstru Radu Oprea pregăteşte un alt proiect ambiţios privind drona românească. Mi-aş dori sincer ca la ediţia de anul viitor să vedem un stand dedicat acestui proiect. Ar fi un semnal clar şi puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu", a mai precizat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a menţionat că, în prezent, "majoritatea unităţilor industriei de apărare lucrează în trei schimburi, fac angajări fără precedent şi derulează proiecte de retehnologizare", unele dintre acestea fiind finanţate cu bani europeni. Una dintre explicaţii o reprezintă "parteneriatul strâns dintre miniştrii Apărării şi Economiei", a mai precizat Ciolacu. În acest sens i-a felicitat pe ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi ministrul Economiei, Radu Oprea, pentru faptul că au înţeles că "doar lucrând împreună, industria naţională de apărare poate avea un viitor solid".

"În contextul conflictului sângeros din Ucraina, revitalizarea industriei naţionale de apărare a devenit o prioritate a Guvernului pe care îl conduc. De altfel, nu există stat european care să nu facă eforturi majore pentru a investi masiv în acest domeniu strategic. România nu îşi permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viaţă erau ameninţate cu falimentul. Cel puţin în ultimul an, eu şi colegii mei din Guvern am luat parte la o cursă contracronometru depăşind situaţii ce păreau imposibile, totul ca să asigurăm finanţările bugetare, parteneriatele externe necesare şi un nou cadru legal pentru ca fabricile româneşti să reia din plin activitatea", a spus Ciolacu. 

Mai multe articole despre:
Marcel Ciolacu psd nato industria de aparare