MENIU

FACTURA pe iulie la curentul ELECTRIC este strict interzisă cardiacilor!

<p>Preţul reglementat al electricităţii va scădea &icirc;ncep&acirc;nd cu luna iulie 2014</p>

SCENARIU PALPITANT în stabilirea preţului la energia electrică începând cu luna iulie. SCADE sau CREŞTE? asta e întrebarea care îi ţine în tensiune pe toţii românii, iar răspunsul se va regăsi doar în factura din căsuţa poştală.

Autorităţile îi ţin pe români cu sufletul la gură în aşteptarea facturii pe luna iulie la curentul electric. După ce au anunţat că celebra "taxă pe stâlp" se va regăsi în facturile consumatorilor de rând, deşi trebuia plătită de marile companii, acum oficialii ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) vin cu o veste BUNĂ pentru românii "deja curentaţi" cu veşti proaste: Scade factura la energia electrică!

Potrivit unui comunicat ANRE, factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă şi a reducerii taxei de cogenerare.

Cu doar câteva zile în urmă, alte declaraţii ale oficialilor ANRE vorbeau de SCUMPIRI la factura de electricitate, din cauza taxei pe stâlp, pe care companiile o transferă către consumatorii finali.

Deşi preţul propriu-zis al energiei creşte cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea preţului pe bursă, astfel că tarifele vor scădea per total, explică acum reprezentanţii reglementatorului, potrivit Agerpres.

În plus, ANRE a decis scăderea taxei pe cogenerarea de înaltă eficienţă, plătită în factura la energie separat faţă de costul propriu-zis al electricităţii.

'Luând în considerare toţi factorii menţionaţi mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%', spun oficialii ANRE în comunicatul prezentat de Agerpres.

Totodată, pentru firme, preţul energiei va scădea cu circa 4% de la 1 iulie.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2017.

Pentru consumatorii industriali, calendarul a prevăzut liberalizarea totală la 1 ianuarie 2014.

VAL DE SCHIMBĂRI de la 1 iulie cu IMPACT puternic în portofelul românilor

 

Mai multe articole despre:
curent electric ieftinire scumpiri taxa pe stalp