MENIU

Veste bună de la Agenția Europeană pentru Medicamente: Aviz pozitiv pentru vaccinarea Covid-19 până la Crăciun

EMA ar putea emite avizul pozitiv pentru vaccinarea Covid-19 până la Crăciun

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea aviza punerea pe piață a vaccinurilor anti-Covid până la Crăciun, a anunțat, miercuri, Directoarea executivă a instituției. Emer Cooke a dat asigurări că Agenția va emite opinia științifică doar în momentul în care vaccinul va fi sigur și a precizat că o eficiență de 90% este ”foarte, foarte bună.”

”Dacă totul merge bine, putem fi foarte încrezători că am putea avea o opinie pozitivă înainte de Crăciun”, a anunțat Directoarea EMA la postul irlandez RTE.

Cu o zi înainte, Cooke a precizat că obiectivul Agenției este să dea o recomandare pozitivă într-un termen similar cu cel al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA. FDA este așteptată să își dea acordul în privința punerii pe piață a vaccinului Pfizer până la finalul lunii viitoare. 

”În acest moment, evaluăm rezultatele testelor clinice şi acestea sunt foarte pozitive. Dar, până când vom privi datele în detaliu şi ne vom asigura că acolo este ceea ce se spune pe cutie că avem, nu-l putem recomanda publicului european.
Daţi-mi voie să spun că o eficacitate de 90% este foarte, foarte bună pentru un vaccin, aşadar posibilitatea ca aceasta să fie validată în practică de ceea ce vedem în dosar ne face să privim acest lucru cu foarte mult optimism”, a mai spus Cooke, citată de Agerpres, în legătură cu datele studiilor clinice prezentate de trei companii farmaceutice.

În prezent, Agenția Europeană a Medicamentelor evaluează vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna. 

Comisia Europeană a semnat până acum contracte pentru achiziţia a aproximativ două miliarde de doze din vaccinurile anti-Covid dezvoltate de AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech, CureVac şi Moderna.
Ursula von der Leyen a estimat că în aprilie ar putea fi puse pe piață cantități importante de vaccinuri. În cel mai fericit scenariu, companiile farmaceutice ar putea livra UE, lunar, până la 50 de milioane de doze care vor fi repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecărei ţări membre, a estimat Președintele C.E. 

Citește și: ”80 de milioane de doze din vaccinul Moderna, antamate de Comisia Europeană. Pot urma încă 80 de milioane”