MENIU

Valeriu Turcan, despre legea “Casă contra credit”: Sistemul bancar este scos din zona de confort

Analistul politic Valeriu Turcan a declarat, în emisiunea “Jocuri de Putere”, că legea cunoscută sub denumirea “Casă contra credit” este una bună pentru că “scoate sistemul bancar din zona de confort”.

“Este o lege bună pentru că scoate sistemul bancar din zona de confort. Sistemul bancar este încă dominat de prea multă birocrație, încă se bucură de protecția nediscriminatorie a Băncii Naționale a României și nu face ce ar trebui să facă pentru credita economia reală”, a spus Valeriu Turcan.

Analistul politic a explicat că sistemul bancar românesc este unul afectat de corupție, dar și unul abuziv cu cetățenii acestei țări.

“Sistemul bancar românesc a fost unul afectat și de corupție și de aceea faptul că o astfel de lege pune sub semnul întrebării activitatea sistemului bancar românesc este un lucru bun. Faptul că o bancă se poate îndrepta împotriva unui cetățean blocându-i conturile prezente și viitoare mi se pare un abuz. Sistemul bancar românesc este unul abuziv. Situația actuală este una care trebuie remedită”, a continuat Turcan.

Totodată, el este de părere că băncile din România se autovictimizează, mai ales, spune acesta, că cifra persoanelor cu creditelor ipotecare care ar beneficia de această lege este una mică.

“Sistemul bancar a dat șapte milioane de euro credit unei persoane fizice, ca atare nu pot să fiu de acord cu această autovictimizare a sistemului bancar. Sistemul bancar face profit. Nu a răspuns nimeni la niște întrebări. Cum s-a dat șapte milioane de euro unei persoane fizice? Și de ce se vântură cifra de 700.000 de credite restante, când cifra reală este de 32.000, care înseamnă creditele ipotecare”, a explicat analistul.

“Senzația este următoarea: sistemul bancar vrea să aibă risc 0 în ceea ce privește creditele imobiliare ale oamenilor normali, dar, pe de altă parte, și-a asumat riscuri uriașe dând șapte milioane de euro pe persoană fizică”, a continuat Valeriu Turcan.  

Așa-numita lege "Casă contra credit", adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților și trimisă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, ridică o serie de semne de întrebare și nelămuriri, fiind deja subiectul unor controverse pe scena publică între bancheri și BNR, pe de o parte, și reprezentanții debitorilor aflați în dificultate, de cealaltă parte.

Patronatele Bancare din România au anunțat deja că vor solicita Președinției să sesizeze Curtea Constituțională pe "darea în plată", invocând retroactivitatea și încălcarea dreptului de proprietate, și cer să se retrimită legea în Parlament pentru reexaminare.

Și reprezentanţii Băncii Naţionale spun că vor contesta legea la CCR pentru că băncile riscă falimentul.

De partea cealaltă, inițiatorii proiectului spun că legea transpune o Directivă europeană și reprezintă o soluție echitabilă atât pentru debitor, cât și pentru creditor care, la momentul acordării creditului, a apreciat că imobilul adus ca garanție acoperă valoarea acordată.

Legea "dării în plată" prevede ca, în cazul în care nu mai poţi plăti creditul, îi returnezi băncii casa şi creditul se stinge. Apar însă o serie de întrebări și neclarități cu privire la punerea în aplicare a acestei proceduri.