MENIU

Valer Blidar, Astra Vagoane Arad: „Dacă licitația s-ar fi derulat corect, astăzi, 100 de tramvaie erau în funcțiune în Capitală”

Noile tramvaie de la Astra Vagoane Arad Foto: Asociația Metrou Ușor

Omul de afaceri Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Arad, a vorbit despre primul tramvai livrat în București, și nu 100 cum ar fi fost dacă licitația de acum patru ani ar fi decurs corect, în exclusivitate, la Culisele statului paralel. 

Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Arad, a afirmat, în exclusivitate, joi, la Culisele statului paralel, că „faptul că astăzi am livrat un tramvai la București nu e nimic deosebit pentru noi. Am mai livrat și în alte orașe. Ce este diferit este că cetățenii și media se comportă diferit. Am livrat și în alte orașe și funcționează de 7-8 ani fără probleme”. 

„A fost livrat primul tramvai în Capitală. De astăzi în București circulă primul tramvai românesc, după o telenovelă de patru ani, circ în instanțe, contestații peste contestații. Între timp, produsele din Turcia au luat foc în depozite înainte de a fi folosite. Nu am nimic cu produsele din Turcia. Și ca să încerce să arunce în aer evenimentul de azi, au lansat o teorie, că trebuie modificate stațiile”, a comentat Anca Alexandrescu.

La rândul său, analistul politic Dorin Iacob a menționat că nu crede „că multă lume se bucură de un succes românesc. În România, cultura de a te bucura de succesul unui antreprenor român nu există. La noi, capra vecinului domină net. Să nu ne amăgim”.

„Am o supărare, că tot ce-i românesc trebuie să-i găsim un defect. Și asta mă deranjează rău. Dacă licitația s-ar fi derulat normal și corect, astăzi cele 100 de tramvaie erau în funcțiune. Ne-am zbătut, luptat prin instanță, și până la urmă s-a terminat procedura.

Noi am facut de trei ori, în 22 de ani , contestație. Le-am câștigat pe toate. Nu facem contestație de dragul contestației, dar când diferența între câștigător și noi este net în defavoarea lor... (...)

Am livrat tramvaie în Arad, Oradea, Cluj, Galați. Și la Arad funcționează de 8 ani, fără defecte, consum mic de energie. La noi costurile sunt mult mai mici, la tot ce facem avem un preț minim față de marii fabricanți”, a mai spus Valer Blidar, joi, în emisiunea Culisele statului paralel.

Omul de afaceri a relatat și despre transportarea primului tramvai în Capitală, de la Arad, și ce taxe au fost necesare.

„Tramvaiul are o lungime de 36 de metri. Avem trailere ce pot transporta tramvaie, dar drumurile din România nu ne permit și am folosit aceste trailere.

Pe un traseu aprobat de Poliție și cu tarife enorm de mari. Autorizația de transport la Ministerul Transporturilor. Cam 6.000-7.000 de lei pentu fiecare trailer autorizat. Și la fiecare transport platim aceleasi taxe. Acestea sunt taxele. Gabarit depășit. La Cluj, când le-am transportat, am fost nevoiți să demolăm un sens giratoriu și l-a mrefăcut la loc, pe banii noștri”, a explicat Valer Blidar.

Anca Alexandrescu l-a întrebat pe Valer Blidar dacă este nevoie sau nu de modificări pe traseele liniilor pentru noul tramvai, așa cum s-a relatat în presă.

„Au încercat unii să strice evenimentul de astăzi spunând că tramvaiele nu incap în stații și se fac cheltuieli uriașe. M-am documentat și am văzut că decizia de a modifica pe linia tramvaiului 41 a fost luata de consilieri în 2018, când nici măcar nu se pornise licitația. Deci nu are legătură cu modelul dvs de tramvai. (...) Întâi, în 2018, s-au modificat peroanele. Decizia consilierilor generali și suma alocată. Astăzi s-a luat decizia de suplimentare a sumei, pentru că nu s-au făcut investițiile la timp și au crescut costurile”, a explicat Anca Alexandrescu.

Hotărârea CGMB din 2 iunie 2022 - Vezi AICI

„Un tramvai modern circulă pe o linie modernizată. Modernizarea liniilor de tramvai sunt obligatorii conform legislației romanesti si europene. Aceste modificari ale refugiilor s-au mai făcut de 30-40 de ori. Întotdeauna când Bucurestiul sau alt oraș s-a aprovizionat cu un alt tip mai modern s-au făcut adaptări. Nu-i nimic deosebit, era normal, trebuia facut pana acum”, a replicat Valer Blidar, adăugând că „alte informații erau că noi livrăm tramvaie prea lungi, că nu pot circula”, referindu-se la ramele de la metrou. „Acolo lățimea ramelor nu coincidea cu proiectul ramei de metrou. La noi, ramele sunt lungime, lățime, conform proiectului, ca în caietul de sarcini”, a completat Valer Blidar.