MENIU

Unul dintre marile mituri despre corpul oamenilor e, în sfârșit, demontat de specialiști

Probabil a ajuns și la urechea ta ideea potrivit căreia corpul uman se regenerează complet o dată la șapte ani. Ei bine, oamenii de știință au realizat o cercetare care vine să „dărâme" acest mit.

Dacă ar fi adevărat faptul că benefieciem de un corp nou la fiecare șapte ani, proababil am fi putut fi nemuritori, dar acesta este doar un mit. Un alt mit asemănător a început să circule din anul 1970 și spune că: corpul uman conține de 10 ori mai multe bacterii decât celule.

Revenind la mitul cu corpul care se regenerează, acesta a plecat totuși de la un sâmbure de adevăr. Corpul uman experimentează în mod constant regenerări de celule, doar că unele organe muncesc mai intens decât altele, așa că înnoirea lor depinde de funcția pe care o îndeplinesc.

Celulele pielii sunt înlocuite total la fiecare câteva săptămâni, dar oasele, de exemplu, se regenerează total în cel puțin 10 ani, așa că ar trebui să le acordăm ceva mai multă grijă. Deci, putem vorbi despre o regenerare, dar la nivelul celulelor, nu la nivelul întregului corp.

Alte mituri despre corpul uman în care nu ar trebui să mai crezi

Amprentele tale sunt complet unice - de mai bine de un secol, amprentele joacă un rol important în investigații. Totuși, nu putem demonstra definitiv că nu există amprente identice. În 2005, expertul Simon Cole de la Universitatea din California, a publicat un studiu în care discuta detaliat despre 22 de cazuri cunoscute de greșeli cu amprente din istoria sistemului legal american.

Ai doar cinci simțuri - din copilărie, ni se spune că avem cinci simțuri: văz, auz, gust, atingere și miros. Totuși, avem mult mai multe simțuri de atât – atât de multe încât oamenii de știință nu sunt siguri câte exact. Estimările variază între 22 și 33. Alte simțuri includ percepția temperaturii, percepția durerii și simțul mișcării. Un alt simț absolut elementar este setea. Cei care nu îl au suferă de adipsie și pot deveni foarte deshidratați și chiar să moară.

Sursa

Mai multe articole despre:
MIT regenerare corpul uman