MENIU

Cercetătorii s-au dus pe o insulă din Pacific și au făcut o descoperire FABULOASĂ

Insula Pastelui din Oceanul Pacific

În mijlocul Pacificului de Sud, la 4.025 de kilometri distanţă de coasta de vest a Americii de Sud şi la 4.185 de kilometri de Tahiti, se află cea mai izolată fâşie de pământ locuită de oameni: un triunghi misterios, format din 163 kilometri pătraţi de rocă vulcanică, cunoscut sub numele de Insula Paştelui. Nu este nimic mai interesat decât un mister antic. Unul dintre ele este dispariția locuitorilor Insulei Paștelui.

Aflată în sud-estul Pacificului, insula, care aparține statului Chile, a cunoscut în 1860 o întâmplare cel puțin ciudată: toți oamenii aflați pe insulă au dispărut, scrie The Independent.

Insula, cunsocută în principal pentru statuile care reprezintă capete umane, a găzduit oamenii din tribul Rapa Nui, acesta fiind unul dintre puținele lucruri care se știu despre persoanele dispărute în urmă cu mai bine de un secol.

Există multe teorii care spun că oamenii au dispărut de pe insulă din cauza unei boli sau a unei defrișări masive a arborilor.

Totuși, studii recente arată că populația Insulei Paștelui nu a dispărut din cauza agriculturii, adâncind și mai tare misterul. Această descoperire a dus la relocarea mai multor cercetători pe insulă pentru a descifra acest mister, însă nu există șanse ca adevărul să se afle în curând, mai arată sursa citată.

Numele insulei i-a fost dat de Jakob Roggeveen, amiralul olandez care a zărit-o în duminica de Paşte a anului 1722, însă aceasta a purtat cel puţin alte două nume. Localnicii îi spuneau Rapa Nui – marea Rapa – în comparaţie cu insula Rapa, ce se întindea pe o suprafaţă mai mică. Legenda spune că atunci când primii oameni au ajuns pe insulă, regele acestora i-a dat numele Te-Pito-o-te-Henua, adică „buricul Pământului”.

Expediţia olandeză din 1722 a petrecut doar o zi pe Rapa Nui, însă navigatorii din Ţările de Jos au întocmit o descriere detaliată a insulei şi a localnicilor paşnici şi prietenoşi. Relatările lui Roggeveen menţionau o insulă aproape lipsită de copaci, pe care trăiau aproximativ 3.000 de persoane ce vorbeau o limbă necunoscută.

Cea mai interesantă descoperire a exploratorilor olandezi a devenit celebră în întreaga lume: statuile gigantice, din piatră, situate de-a lungul insulei. Sutele de statui ce se găseau în aproximativ 50 de situri de-a lungul insulei i-au şocat pe exploratorii olandezi, care credeau că descoperiseră o populaţie primitivă şi nu înţelegeau cum ar fi putut aceasta să realizeze misterioasele statui. Locuitorii insulei nu cunoşteau tehnologia roţii, nu aveau instrumente din metal şi nici animale cu care să lucreze pământul.

Mai multe articole despre:
mister Insula Paștelui expeditie olandeza