MENIU

Mesaj șocant din Ungaria: Nu puteţi consuma gazul din Marea Neagră în România!

Ungaria, mesaj șocant pentru România

Directorul general al FGSZ, compania de transport al gazului din Ungaria, spune că România nu are capacitatea de a consuma intern gazul din Marea Neagră în lipsa industriei şi a petrochimiei, exportul fiind astfel cea mai bună soluţie. "Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? V-am făcut o mare favoare, v-am dat un miliard de dolari", a fost mesajul șocant al oficialului maghiar.

Oficialul maghiar, aflat într-o vizită la Bucureşti, a mai spus că orice amânare a demărarii producţiei din Marea Neagra costă.

"Cu fiecare zi de întarziere pierdeţi milioane de euro. De gazul din Marea Neagră va beneficia mai întai economia românească şi apoi Exxon si OMV", a precizat şeful FGSZ, citat de ZF.

Potrivit oficialului maghiar, extinderea viitoarei conducte BRUA din Ungaria spre Austria nu este fezabilă, este chiar redundantă, şi ar întîrzia transportul gazelor româneşti din Marea Neagră spre pieţele occidentale. Ungurii spun însă că, prin interconexiunile pe care ei le au cu celelalte ţări, gazele româneşti vor ajunge pe mai multe pieţe europene. Şi asta, chiar în avantajul companiilor care vor vinde gazul românesc.

Iniţial, gazoductul BRUA trebuia să ajungă până în Austria, la hub-ul de la Baumgarten, dar anul trecut partea ungară a decis să nu mai construiască partea dintre Ungaria şi Austria.

"În locul dezvoltării unei infrastructuri redundante pentru transportul gazelor către Baumgarten, pentru ca apoi transportul acestora înapoi pe piețele din ECE să se reflecte în prețul gazelor (ceea ce ar însemna venituri din vânzarea gazelor, taxe și redevențe mai mici obținute de România), FGSZ îşi modifică propriul sistem pentru a deschide noi pieţe pentru gazele româneşti (de exemplu, îmbunătăţirea calităţii serviciului pentru capacităţi ferme către Ucraina poate permite importul a cel puţin 6,1 miliarde metri cubi de gaze pe an începând cu 2022)", a declarat Kristof Terhes, pe tema proiectului conductei BRUA.

Mai multe articole despre:
gaze naturale gaze Marea Neagra BRUA