MENIU

UNDĂ DE ŞOC după ce un gigant de 1,1 miliarde euro PLEACĂ din România

ENEL. Gigantul italian ENEL, cu venituri de 1,12 miliarde euro în România anul trecut, a făcut un anunţ neaşteptat: a început procesul de vânzare a operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia. 

ENEL. "DEZASTRU", titrează Ziarul Financiar, care completează: "Este primul mare investitor străin care iese de pe piaţa românească". Potrivit unor surse prezentate de Econtext.ro, după ENEL se pregăteşte şi exit-ul unui alt gigant din piaţa de energie: E.ON.

ENEL Tarifele la electricitate nu vor creşte, ar putea chiar scădea după plecarea ENEL, ne liniştesc oficialii ANRE. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, precizează că toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare trebuie să fie respectate integral în continuare.

"Intenţia noii conduceri a Grupului Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare", a declarat Nicolescu pentru Agerpres.

EXOD de firme mari din România. După ENEL, un alt gigant PLEACĂ

ENEL Consumatorii de energie nu vor fi afectaţi de decizia ENEL de a-şi vinde activele de distribuţie şi furnizare din România, întrucât tarifele aferente acestor companii sunt valabile până în 2018, a declarat, vineri, pentru Agerpres , Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

ENEL "Consumatorii nu vor fi afectaţi negativ de decizia Enel, pentru că tarifele care sunt în funcţiune acum pentru companiile de distribuţie şi furnizare deţinute de ENEL vor fi valabile şi pentru noul proprietar", a arătat Havrileţ. Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare şi distribuţie pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, însă sunt revizuite anual.

"Eventual tarifele ar putea scădea, dacă viitorul proprietar are o capacitate de investiţie mai mare şi alocă mai mulţi bani pentru investiţii", a completat oficialul ANRE.

În ziua anunţului neaşteptat venit de la ENEL, cursul LEULUI s-a depreciat puternic, apropiindu-se de 4,42 lei/euro.

CURS BNR. LEUL cade în gol pe piaţa valutară. EURO, aproape de 4,42 lei

Compania cu venituri de 1,1 miliarde euro în România în 2013

Potrivit Agerpres, ENEL a achiziţionat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuţie şi furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în Bucureşti), Electrica Dobrogea şi Electrica Banat.

Totodată, ENEL deţine şi locul trei pe piaţa producţiei de energie regenerabilă, având în portofoliu mai multe parcuri eoliene în România.

Vânzarea activelor de producţie din Slovacia şi a celor de distribuţie şi vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriei ENEL. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.

Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anunţat compania într-un comunicat.

ENEL Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl.

În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro.

Mai multe articole despre:
energie ENEL E.ON