MENIU

Un soare mic într-un oraș în umbră. Cum se pot pierde bani cu laserul de la Măgurele

În mai puțin de doi ani, România se va putea lăuda cu cel mai puternic laser din lume - cel de la Măgurele. Acesta va avea 10 procente din puterea Soarelui. Din păcate, sunt șanse ca rezultatele să nu poată fi puse în practică. Consiliul Județean Ilfov are strânsă suma de 15 milioane de euro, prea puțini pentru finanțarea Parcului Științific, o investiție de 70 de milioane de euro, transmite Realitatea TV.

Aproape patru ani a durat construirea ansamblului de la Măgurele. Acum, cel mai puternic laser din lume este aproape instalat. Cercetătorii spun că întregul sistem va avea o putere de 10 milioane de miliarde de wați, 10 la sut din puterea soarelui.  

Din 2019, atunci când va fi funcțional oamenii de știință vor încerca să găsească aici noi metode pentru tratarea cancerului. Și tot la Laserul de la Măgurele vor fi verificate diferite materiale folosite în spațiu.

”Sunt 7 mii de metri pătrați unde este clădirea cea mai înaltă dedicată experimentelor: sunt 8 arii dedicate diferitelor tipuri de exeperimente”, susține Nicolae Zamfir, managerul proiectului Laserul de la Măgurele.

Dar, ca să devină util pentru societate, este nevoie ca proiectul să fie susținut de o platformă industrială. Este vorba despre un parc științific unde să fie concentrate companiile interesate și oamenii din industrie.

În primă fază, parcul științific se va întinde pe o suprafață de cinci hectare de teren și va costa fără echipamente vreo 70 de milioane de euro. (ILUSTRAM CU POZE) Aici vor fi ridicate mai multe centre de cercetare, dar și un incubator de afaceri. Doar Centrul de Diagnostic și Tratament pentru Sănătate se ridică la 45 de milioane de euro, sumă care include costul echipamentelor, de circa 25 de milioane de euro.  

”Speram ca în doi ani de zile fața orașului să se schimbe, să fim un oraș european”, susține Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele.

Proiectul este însă doar pe hârtie pentru că nu a fost finalizat nici măcar studiul de fezabilitate. În plus, lipsesc și banii.

”Am 15 -20 de miliaone de euro fizic, Consiliul Județean are bani astăzi să inceapă”, a declarat Marian Petrache.

Și mai există o problemă. Cea a infrastructurii. Un astfel de centru ar trebui să aibă acces direct la aeroport. În prezent, la Măgurele nu ajunge nici măcar o linie RATB. Există doar un maxi-taxi din Alexandria.

 
Mai multe articole despre:
Măgurele laser parc industrial