MENIU

Un român din patru are acţiuni pe bursă fără să ştie, provenite din "Marea Privatizare"

Aproape 5 milioane de români încă mai dețin acțiuni provenite din "€œMarea Privatizare” desfășurată în anii '90, majoritatea nefiind conștienți de acest fapt. Bursa estimează că deținerile acestora ajung la un total de 350 mil. euro, capital pe care vrea să îl scoată la lumină printr-o serie de măsuri ce pleacă de la spoturi publicitare, până la schimbarea legislației în vigoare.   

 "€œÎn secțiunea 1 a Depozitarului Central sunt în prezent două mari grupe de acționari. Primul grup este de circa 4 milioane de persoane, care credem că au conturi bancare și despre care există ceva mai multe date. Al doilea grup este de circa 4-5 milioane de persoane, despre care nu se știe mai nimic, și în cazul cărora nu au mai existat actualizări, fiind chiar posibil că o parte să fi decedat între timp. Aceștia din urmă au o deținere mediană de 60-70 lei, însă estimăm că totalul acțiunilor pe care le controlează au o valoare de 350 mil. euro”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București, scrie wall-street.ro.
 
La Depozitarul Central, instituția care asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor cu instrumente financiare și totodată ține evidența acționarilor, există două secțiuni unde sunt depozitate acțiunile investitorilor. În secțiunea 1 se află persoanele care dețin acțiuni, dar care nu au deschis un cont la o firmă de brokeraj, sau care au cerut intenționat că titlurile deținute să fie transferate în această secțiune (în general investitori inactivi). În cealaltă secțiune se află deținerile persoanelor care au un cont deschis la o firmă de brokeraj (în general investitori activi).
 
Secțiunea 1 ar trebui să dispară; este un fel de gaură neagră în care există niște bani, 350 mil. euro, cu care nu se întâmplă nimic. Gândiți-va ce s-ar întâmplă dacă aceste acțiuni ar începe să fie tranzacționate - Ludwik Sobolewski, CEO BVB.
 
În timpul "Marii Privatizari" din anii '€™90, milioane de români au primit gratuit acțiuni, o bună parte din aceștia nefolosindu-se niciodată de ele, uitând între timp că le dețin, sau chiar decedând. Din acest motiv, în prezent cea mai mare parte din investitorii aflați în Secțiunea 1 sunt inactivi, iar acțiunile deținute de aceștia nu sunt folosite în niciun fel, chiar dacă o parte din ele dau dreptul deținătorilor să încaseze dividende sau alte beneficii. Pentru a află dacă încă mai deține acțiuni într-o companie listată, o persoană trebuie să facă o solicitare în acest sens către Depozitarul Central.
 

Mai multe articole despre:
acţiuni bursă depozit central