MENIU

Oficial BNR: Legea "dării în plată" NU se poate aplica creditelor în derulare

Un înalt oficial BNR spune că "Legea dării în plată", care se referă la posibilitatea de a stinge un credit ipotecar prin renunțarea la locuința ipotecată, NU se poate aplica creditelor în derulare, situație care ar anula practic toate efectele noii legi.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a publicat un articol care urmărește să clarifice poziția juridică a BNR în raport cu propunerea legislativă privind darea în plată.

"Este o încercare de a explica în mod corect și în limbaj accesibil. Poziția oficială va ajunge, pe căile normale, la Președinție", spune Olteanu.

Potrivit Economica.net, Bogdan Olteanu afirmă că legea "dării în plată" nu se poate aplica creditelor în derulare.

"Odată ce Directiva nu se aplică contractelor în derulare, nici legea națională nu o va face. În plus, după transpunere, ceea ce se va aplica în România va fi legea națională, nici vorbă de aplicarea directă a Directivei din 21 martie 2016. Ideea că neretroactivitatea funcționează în intervalul de transpunere, dar este înlăturată după momentul aplicării, este mai mult decât greșită, este ridicolă. În concluzie, avocatul Piperea greșește; Directiva 17 nu se aplică contractelor în curs, nici înainte și nici după transpunere", scrie Olteanu pe opiniiBNR.ro.

Câți români pot beneficia de legea "dai casa şi scapi de datorii"

32.000 de români cu credite imobiliare au restanţe la plată. Dar sunt 300.000 cu garanţii ipotecare care oricând pot da înapoi casa băncii.

Numărul real al debitorilor vulnerabili, care ar putea beneficia de legea care se referă la darea în plată a unor bunuri imobile, zisă şi "dai casa şi scapi de datorii", este de 32.099 credite garantate cu case, dintre care 13.514 credite pentru case şi 18.585 de credite de consum, conform lui Adrian Vasilescu, consilierul personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Oficialul BNR spune că în România figurează cu credite active 6,1 milioane de persoane fizice, din care 712.000 figurează cu restanţe.

"Dar cei mai mulţi dintre aceşti 712.000 de restanţieri şi cele mai multe credite restante la plată nu au nicio legătură, absolut niciuna, cu legea în discuţie. Această lege se referă la creditele garantate cu ipoteci. Numai 316.052 şi-au garantat împrumuturile cu ipoteci. Fac aici menţiunea că deşi în dezbaterea publică s-a vorbit numai despre case, în textul legii apare sintagma bunuri imobiliare, care înseamnă nu numai locuinţe, ci şi case de vacanţă, blocuri, terenuri", a spus Vasilescu.

Dintre cei 316.052 de debitori ipotecari, un număr de 138.476 au luat credite de consum (multe pentru excursii în străinătate sau pentru alte diferite nevoi personale) pe care le-au garantat cu case de locuit, cu case de vacanţă ori cu terenuri.