MENIU

Un nou EŞEC economic marca Ponta este prezentat ca un SUCCES răsunător

<p>Premierul anunţă victorie pe toată linia, &icirc;n ciuda cifrelor de la statistică</p>

Premierul Victor Ponta a revenit din China cu lecţiile făcute în materie de "realizări socialiste": niciun eşec nu este recunoscut ca atare, ci trebuie prezentat ca un succes de proporţii.

Scăderea TVA la produsele de panificaţie, o măsură teoretic bună luată de Guvernul Ponta în urmă cu un an, s-a dovedit un EŞEC din perspectiva rezultatelor obţinute: preţul pâinii a rămas aproape acelaşi, evaziunea s-a redus nesemnificativ, iar încasările la buget sunt mai mici decât cele preconizate. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta insistă asupra succesului şi propune extinderea măsurii la alte produse, în ciuda rezervelor exprimate de FMI.

Premierul Victor Ponta i-a cerut joi vicepremierului Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, să analizeze următoarea ţintă de reducere a TVA la alimente, subliniind că reducerea TVA la produsele de panificaţie s-a dovedit o bună măsură şi din punctul de vedere fiscal-bugetar, transmite Agerpres.

Domnule ministru Constantin, în afară de veştile bune cu producţia (agricolă - n.r.), care e mai mare decât în 2013, o să vă dea şi doamna ministru Petrescu vestea că până la urmă reducerea TVA la pâine s-a dovedit o măsură corectă chiar şi din punct de vedere fiscal-bugetar şi vreau să discutaţi cu mediul de afaceri din agricultură în aşa fel încât toate subvenţiile să ajungă la timp, să-i ajutăm să-şi valorifice (producţia - n.r.) la un preţ cât mai bun şi să ne gândim care este următoarea ţintă pentru reducerea TVA după produsele de panificaţie', a declarat premierul în cadrul şedinţei de guvern.

Românii au simţit doar la început scăderea taxei pe valoarea adăugată. Toamna trecută, pâinea s-a ieftinit cu 17%, însă preţul nu a rămas mic prea multă vreme. Din cauza scumpirii gazelor şi energiei electrice, pâinea s-a scumpit cu până la 10 procente, potrivit unei analize Digi24.ro.

„Încasările din TVA la pâine au scăzut, iar aşteptările pentru reducerea evaziunii au fost foarte optimiste. Cine face evaziune fiscală la pâine de exemplu o făcea şi pentru că TVA era foarte mare, dar nu plăteşte nici muncitorii, îi plăteşte la negru, nu plăteşte nici impozit pe profit”, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

În urmă cu o lună, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu spunea că au apărut mai multe firme în domeniul panificaţiei şi că datele pe trei luni arată bine.

Potrivit statisticii Registrului Comerţului, prezentate de Capital, numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 şi 1071, pentru care se aplică TVA de 9%, este de 10.633, în prezent, în timp ce, la data de 1 septembrie a anului trecut, era de 10.837. Deci este vorba de o scădere, nu de creştere.

 

Mai multe articole despre:
pâine TVA tva la paine