MENIU

Un nou caz de infectare cu tulpina britanică SARS-CoV-2 a fost descoperit la Suceava

Un nou caz de infectare cu tulpina britanică SARS-CoV-2, descoperit la Suceava

Un nou caz de infectare cu tulpina britanică, mai virulentă, a SARS-CoV-2, a fost identificat și la Suceava, la o persoană care a călătorit recent în Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de Universitatea „Ștefan cel Mare”, unde a fost realizată analiza. Este al patrulea caz de infectare cu tulpina britanică, însă specialiștii suceveni lucrează în continuare la alte probe asupra cărora există suspiciunea că ar putea fi forme mutante din Africa de Sud sau Brazilia. 

Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie, potrivit ziardesuceava.ro.

Tulpina secventială a fost descoperită într-un lot de 20 de probe analizate în ultima săptămână în Laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității, probe transmise de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj – Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Spitalul Județean de Urgență Suceava.

În continuare, celelalte 19 probe neasociate tulpinii britanice  vor fi analizate pentru a stabili prezența mutațiilor caracteristice altor noi variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud și Brazilia, ce se consideră a avea, de asemenea, un grad mai mare de transmisibilitate.

Totodată, vor fi analizate independent toate mutațiile înregistrate în probele secvențiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea sa-l aibă.

Comisia Europeană a recomandat ţărilor Uniunii să-şi perfecționeze strategia de testare pentru idetificarea noilor tulpini, iar ca primă urgență este sporirea numărului de teste de secvenţiere genomică până la cel puţin 5%, dar preferabil 10%, din rezultatele pozitive. În cazul României, asta ar însemna între 5.000 şi 10.000 de teste pe lună. La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava se pot secvenţia lunar aproximativ 500 de probe, în condiţiile în care sunt furnizate consumabilele necesare şi este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvenţiere folosită de USV situându-se sub 1000 lei”, se arată în comunicatul Universității din Suceava.