MENIU

Un fost director din România are misiunea de a salva băncile din Grecia

Giorgios Michelis (dreapta)

Noul șef al fondului de salvare a băncilor din Grecia vine din România. Giorgos Michelis a fost director general al Bancpost, înainte de a deveni primar la unei insule grecești vreme de trei ani.

Fostul şef al Bancpost, Giorgos Michelis a fost numit luni preşedintele Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) - principalul acţionar al băncilor elene.

Giorgos Michelis (foto dreapta) a fost director general al Bancpost, subsidiara din România a grupului elen Eurobank, vreme de 2 ani și jumătate, înainte de anul 2007, când s-a întors la Atena. Ulterior, Michelis a fost primar al insulei Skopelos în perioada 2011 - 2014.

Numirea fostului șef Bancpost vine după demisia directorului general Anastasia Sakellariou şi a preşedintelui Board-ului, Christos Sclavounis, transmite Agerpres.

HFSF este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea principalelor bănci elene. În acest moment, HFSF controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank.

Vineri, Ministerul de Finanţe al Greciei a anunţat reducerea salariile şefilor Fondului de Stabilitate Financiară cu 40%, deoarece pachetele lor salariale reprezintă 'o provocare' în timpul acestei perioade de austeritate în care se fac reduce în toate sectoarele.

Prin această decizie vor fi economisiţi anual peste 300.000 euro (335.000 dolari), susţin autorităţile de la Atena. Reducerea salariilor va trebui aprobată de creditorii internaţionali. Un oficial elen a explicat că salariul anual directorului general al Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei se ridică la 215.000 euro, iar al preşedintelui Board-ului la 175.000 euro.

În ultimele luni, acţiunile băncilor înregistrează scăderi la bursă, pe fondul temerilor privind un control mai strâns al Guvernului, după ce premierul Alexis Tsipras a tot repetat că statul va exercita un control strict asupra băncilor şi va face schimbări în conducerea acestora.

Un alt motiv l-a constituit majorarea volumului creditelor neperformante şi deteriorarea condiţiilor de lichiditate, în condiţiile în care ieşirile din depozitele băncilor elene s-au intensificat.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.