MENIU

Un bărbat a murit după ce a fost ÎNŢEPAT DE O ALBINĂ. Medicii nu au mai putut face nimic

<p>A prins o albină şi a lăsat-o să &icirc;l &icirc;nţepe. Motivul este uimitor. Ai &icirc;ncerca aşa ceva?</p>

Un bărbat de 65 de ani din satul Topile, comuna Valea Seacă, judeţul Iaşi, a murit marţi după ce a fost înţepat de albină.

Cu toate că ambulanţa a sosit imediat la faţa locului şi l-a transportat pe bărbat la Spitalul Municipal din Paşcani, victima a făcut şoc anafilactic şi nu a mai putut fi salvată, scrie ziaruldeiasi.ro.

Bărbatul a fost înţepat de albină în jurul prânzului, iar decesul a survenit la mai puţin de două ore după incident. Victima era în evidenţa medicilor cu probleme cardiace şi, deşi a fost resuscitată timp de o oră, nu a mai putut fi readusă la viaţă.

"Elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Paşcani în speranţa că pacientul îşi va reveni din stop şi va putea fi transferat la Iaşi, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Am încercat să-i sprijinim pe colegii noştri prin sistemul de telemedicină, însă o inimă oprită greu mai poate fi repornită. De mulţi ani nu am mai avut în zonă un astfel de caz. Şocul anafilactic apare ca o reacţie dintre substanţa străină intrată în corp, în cazul acesta veninul, şi unele globule albe. Odată cu eliberarea veninului se produce un edem laringian cu blocarea căilor respiratorii, iar tensiunea scade. E ca şi cum persoana respectivă este strânsă de gât şi sângele nu mai circulă, iar atunci inima se opreşte", a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD în cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Ca­zurile de şoc anafilactic sunt cunoscute în medicină ca fiind urgenţe de gradul 0, în care intervenţia medicală trebuie să fie extrem de rapidă.

"Şocul anafilactic apare în cazurile în care, de exemplu, un pacient a fost înţepat de o albină, veninul acesteia pătrunde în corp, acesta creează nişte anticorpi ce realizează o primă imunizare, însă când acel pacient este înţepat a două oară, reacţia organismului este mult mai puternică. Iar dacă cea de-a doua înţepătură este la nivelul feţei sau a căilor aeriene, limba pacientului se umflă, el nu mai poate respira şi atunci inima încetează să mai bată“, a explicat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.