MENIU

Guvernul Cioloș a amânat 20 de măsuri care ar fi "îngenuncheat" bugetul pe 2017

Dacian Ciolos

În ultima ședință în care a mai putut adopta ordonanțe de urgență, Guvernul a luat unele măsuri prin care a amânat aplicarea a celpuțin 20 de măsuri care ar fi dus deficitul bugetar la 9,7%. Măsurile urmau să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie. 

Aceeași decizie a fost luată de toate guvernele ultimilor ani, pentru a nu pune în dificultate bugetul. Dacă nu erau prorogate, măsurile ar fi împins deficitul bugetar la peste 9,7 procente.

Între măsurile adoptate azi: bugetarii nu mai primesc tichete cadou și tichete de vacanță, iar orele suplimentare ale acestora se vor compensa cu timp liber, nu cu bani.

Ordonanta aprobată azi amână și acordarea ajutorului de 500 de euro pentru fiecare copil născut, acordat prin legea Educației din 2011 și care niciodată nu s-a pus în practică.

De asemenea, se menține numărul actual de angajați din primării, deși unele ar trebuie să renunțe la personal – pentru că a scăzut populația.

Proiectul mai prevede amânarea creşterii cotei de contribuţie la pilonul II de pensii la 6% din veniturile brute până în 2018. Pentru anul viitor, nivelul propus este de 5,5%.

O altă măsură care ia din presiunea pe bugetul anului 2017: se menţine suprataxarea companiilor româneşti din sectorul producţiei şi distribuţiei de energie.

Executivul condus de Dacian Cioloș s-a întrunit joi de la ora 15.00 în ultima ședință de Guvern cu puteri depline, înainte de a prelua interimatul și de a preda ulterior cheile de la Palatul Victoria următorului premier.

După validarea rezultatului alegerilor, Guvernul Cioloş va deveni interimar şi va putea lua doar decizii administrative.

La un an de la preluarea mandatului, Dacian Cioloș a făcut un bilanț al Guvernului condus de el, un document de 25 de pagini, în care a vorbit despre creşterea economică şi despre măsurile care au dus la crearea de noi locuri de muncă.

„Obiectivul principal al acestui guvern a fost asigurarea stabilității politice și economice a țării. Însă, încă de la preluarea acestui mandat excepțional, a fost evident că societatea avea așteptări mult mai mari de la acest guvern independent politic. Așteptări legitime, firești într-o societate modernă, europeană: un guvern care nu minte, un guvern care nu este corupt, un guvern care nu adoptă politici publice din rațiuni populiste, un guvern care lucrează numai în interesul public.

Încă de la început, a fost evident că prin ceea ce facem trebuie sa contribuim la recâștigarea încrederii oamenilor în instituțiile statului, prin transparentizarea instituțiilor publice, prin redeschiderea guvernării spre societate, spre dialog. De aceea, am pus la temelia guvernării integritatea, transparența, onestitatea.

Sigur, am facut și greșeli – mi le-am asumat și le-am corectat. Au fost unele proiecte care nu ne-au ieșit, sau au ieșit mai puțin bine decât ne-am fi dorit, proiecte pentru care am fi avut nevoie de mai mult sprijin politic sau, pur și simplu, de mai mult timp", spunea premierul în urmă cu o lună

Mai multe articole despre:
şedinţă de guvern