MENIU

UDMR acuză PSD de trădare. "Au sabotat modificarea Codului Administrativ"

Liderii UDMR se declară nemulțumiți de modul în care PSD tratează modificările aduse Codului Administrativ. Pentru UDMR, noul Cod este important deoarece aduce noi drepturi lingvistice pentru comunitatea maghiară din România.

Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, acuză PSD că sabotează modificarea Codului Administrativ prin faptul că nu asigură cvorum necesar la ședința din comisia de specialitate:

„Este inacceptabil că, după ce Guvernul a adoptat Codul Administrativ printr-o Ordonanță de Urgență care desconsideră decizia democratică luată de Parlament, acum sabotează modificarea actului normativ prin faptul că nu asigură cvorum necesar la ședința din comisia de specialitate a Senatului" a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

Codul Administrativ este crucial pentru România, consideră UDMR.

"Adoptarea acestui act normativ nu trebuie întârziată. Dacă Senatul nu va dezbate proiectul de lege în această săptămână, acesta va trece, în forma propusă de Guvern, la Camera Deputaților" – a arătat senatorul UDMR.

Cseke Attila a adăugat că Uniunea va susține, și în Camera decizională, modificările formulate la acest act normativ, care vizează inclusiv drepturi lingvistice pentru comunitatea maghiară din România.

O poziție similară au avut șefii UDMR și în iulie 2019. Deși Codul Administrativ a fost modificat după cerințele formațiunii etnice maghiare, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila a spus atunci că legea reprezintă "un regres, un pas înapoi" în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor.

UDMR consideră că prin noul Cod Administrativ au fost retrase unele drepturi şi au apărut restricţii privind folosirea limbii materne, iar actul normativ conţine dispoziţii sau prevederi care diminuează garantarea drepturilor existente pentru minorităţile etnice, inclusiv cea maghiară.

Reamintim că PSD a impus Codul Administrativ prin ordonanță de urgență, o decizie contestată puternic de opoziție și de societatea civilă. Codul Administrativ duce la politizarea totală a administrației centrale și locale și îi ajută pe baronii locali să își consolideze puterea.

Codul administrativ aduce modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităților administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot iniția actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităților administrativ teritoriale.

A fost modificat și articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităților naționale, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Codul Administrativ a fost publicată vineri 5 iulie 2019 în Monitorul Oficial. Codul Administrativ a fost adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern din 25 iunie, iar în şedinţa din 3 iulie i s-au mai operat câteva modificări şi clarificări.

Mai multe articole despre:
Codul Administrativ