MENIU

Tsunami ca în 2008 pe bursele lumii, din China până în Australia. Bilanț crunt pentru "Lunea Neagră"

Ce urmează?

Marele zid financiar chinezesc s-a prăbușit și torentul pierderilor financiare a măturat întreaga Planetă de la un capăt la altul. Ziua de 24 august a fost denumită rapid "Lunea Neagră", iar tagul #BlackMonday a devenit cel mai popular pe Twitter. În timp ce energiile politice de la București se consumă pe Codul Fiscal din 2016 și salarii mai mari pentru bugetari, economiștii și investitorii se întreabă: Ce va fi marți?

Piețele financiare ale lumii au căzut una câte una, de la Beijing și Tokyo până la Frankfurt, Londra, Paris și New York. Pierderile masive dintr-o singură zi amintesc de începutul crizei economice din 2008.

Ce este mai grav este că "bula companiilor tehnologice" pare să se fi spart în tornada de pe Wall Street - acțiunile Facebook au pierdut 14% la un moment dat, Apple a căzut cu 11%, Google era pe minus cu 5%.

Seismul financiar a pornit din China, unde indicele Shanghai Composite Index a pierdut 8.5 procente într-o singură zi, situație nemaiîntâlnită din anul 2007. Și săptămâna trecută piaţa financiară chineză a pierdut mai mult de 11% din valoare, ştergând practic toate câştigurile de anul acesta.

Panica "made in China" a pus ghearele pe Wall Street, creierul financiar al lumii

Chiar presa oficială chineză a vorbit despre o "Luni Neagră". La Tokio căderea s-a resimţit imediat: 4,6% cădere. Tendinţa a fost aceeaşi şi în Hong Kong.

Vânzările masive de pe bursele asiatice au venit ca urmare a senzației că Guvernul de la Beijing nu poate controla situația. În ciuda intervențiilor repetate în piață, unde au injectat sute de miliarde de dolari, lucrurile au mers din rău în mai rău.

"Toată lumea înțelege acum că liderii Chinei nu au nicio soluție care să meargă. Nu doar că au pierdut controlul, dar nu par să înțeleagă despre ce e vorba", a declarat un analist celebru pentru The Guardian.

Piețele europene au plonjat în gol

Pe marile burse din Europa declinul s-a accelerat în contextul în care contractele futures pe principalii indici ai bursei din SUA indicau scăderi de 3,3% pentru Dow Jones, 2,9% pentru S&P 500 şi 4,6% pentru Nasdaq.

Astfel, în Europa, bursa de la Londra a coborât cu 4,3%, cea din Franţa cu 4,9%, iar cea de la Frankfurt cu 4,6%. În Europa Centrală, bursa de la Varşovia se afla în declin cu 4,8%, iar cea de la Budapesta cu 5,1%.

Mai mult de 500 de miliarde de euro s-au evaporat din conturile celor mai mari 300 de companii europene (FTSeurofirst 300 index). Indicele The Stoxx Europe 600 Index a coborât 7 procente, situație fără precedent din 2008 încoace.

"Toată lumea pare să vândă, s-a instalat panica. Nu mai e vorba de decizii raționale", a comentat analistul Michael Woischneck din Dusseldorf, Germania pentru Bloomberg.

În a doua parte a zilei, indicele FTSE al Bursei din Londra a dat semne de revenire. După o pierdere de peste 6%, indicele a ajuns la o scădere de "doar" 3,5%.

Bursa de la București, minus de 8% într-o singură zi

Nici BVB nu a scăpat în fața valului general de retrageri de bani. Scăderea bursei de la Bucureşti s-a accelerat luni în a doua parte a zilei până la 8%, urmând pieţele externe din Europa, iar site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu a putut fi accesat ore în șir, din cauza traficului foarte ridicat.

Indicele BET Plus a coborât cu 7,9%, iar BET cu 8%. Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea a ajuns la 82 de milioane de lei până la ora 15:00, peste nivelul de 50,8 milioane de lei, cât s-a înregistrat în medie pe parcursul unei şedinţe întregi în acest an.

Dintre marile companii cotate pe BVB, Fondul Proprietatea (FP) se afla în declin cu aproape 10%, OMV Petrom (SNP) cu aproape 9%, Banca Transilvania (TLV) cu 8,7%, iar Electrica (EL) cu peste 5%.

Marea lovitură: indicele Dow Jones a pierdut 1.000 de puncte în prima oră de la deschiderea bursei

Panica de pe piețele asiatice și europene a lovit și creierul lumii financiare: bursa de la New York. Indicele industrial Dow Jones a pierdut chiar de la deschidere 1.000 de puncte, cam cât pierduse toată săptămâna trecută, una dintre cele mai proaste din ultimii 5 ani.

"America nu a mai avut o zi ca asta din 15 octombrie 2008 când criza financiară era la apogeu și oamenii se temeau că ar putea cădea și alte mari bănci după Lehman Brothers", scrie CNN.

Larry Summers (fost secretar al Trezoreriei in SUA), citat de The Guardian: Poate fi începutul unei situații foarte serioase.

Vestea bună este că situația s-a redresat parțial în următoarele ore ale zilei de luni și Dow Jones a recuperat cam jumătate din cât pierduse.

Indicii S&P 500 și Nasdaq au căzut și ei, cu 4%, respectiv 8,5%. Există temerea că s-a spart "bula" high-tech, fapt care ar avea consecințe în linie: acțiunile Facebook au pierdut 14% la un moment dat, Apple a căzut cu 11%, Google era pe minus cu 5%.

Grecia e doar vârful icebergului, criza din China e adevărata problemă

Motivele care îi pun pe investitori pe fugă, potrivit Bloomberg:

1. Temerile că economia Chinei încetinește mult mai rapid decât se estima anterior.

2. Incertitudinea legată de decizia FED-ului american de a modifica rata de dobândă pentru prima dată în ultimii aproape 10 ani.

3. Efectul negativ al petrolului foarte ieftin.

Prețul petrolului a coborât sub pragul psihologic de 40 dolari barilul

Prețul petrolului a continuat luni scăderea și a coborât sub pragul psihologic de 40 de dolari barilul, chiar sub 39 de dolari.În urmă cu un an, prețul petrolului era la 100 de dolari barilul.

Investitorii sunt îngrijorati de temerile privind economia chineză şi de oferta de petrol mult mai mare decât cererea, scrie Capital.ro.

Cotatia unui baril de ţitei WTI cu livrare în octombrie a ajuns la 39,41 dolari, după ce scăzuse până la 39 de dolari, minima zilei. Petrolul Brent, referinta europeana a petrolului, s-a devalorizat pâna la 44,55 dolari, potrivit sursei citate.

Mai multe articole despre:
burse bursă criza financiară criză economică