MENIU

Tradiţii de sâmbăta Rusaliilor - Moşii de Vară

Tradiţii de sâmbăta Rusaliilor - Moşii de Vară

”Moşii de vară”, ţinuţi în sâmbătă Rusaliilor, reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului morţilor.

De Rusalii, se dau de pomană vase de lut, căni, străchini şi vase de lemn (cofe), împodobite cu flori. Aceste vase se dădeau umplute cu lapte, vin sau apă.

În unele din zone din ţară, ”Moşii de vară” începeau încă din dimineaţa sâmbetei de Rusalii. Atunci, se trimiteau pomenile amintite mai sus pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfăşoară ceremonialului de pomenire.

Urmand datinile transmise din mosi-stramosi, ortodocsii impart tot felul de bucate specifice sarbatorii: coliva, colaci unsi cu miere, pasat (malai macinat mai mare, fiert cu lapte, miere si putina untura, pus pe foi de nuc sau tei), fructe si vin, scrie crestinortodox.ro.

In multe localitati din Baragan si Dobrogea se continua o traditie mostenita de la daci. De mosi se impart vase de lut - cani umplute cu dulciuri si opaite. De cozile canilor se leaga ciorchini de cirese si flori de tei. Dacii spuneau ca aceste ofrande sunt punti de legatura intre viata pamanteana si cea vesnica.

In Muntenia, o data cu vasele de lut umplute cu cirese sau capsuni, se dau de pomana covrigi si colarezi. De cozile canilor se leaga buchetele de trandafiri albi si flori de tei - mai ales in memoria tinerilor raposati din familie. In Transilvania se impart pachete cu dulciuri pregatite in casa: colaci, biscuiti, turta dulce.

In Moldova, pe langa vestitii cozonaci, cu specific local, se duc la biserica fructe si colaci unsi cu miere, nuca macinata si scortisoara.

Mai multe articole despre:
Rusalii Moşii de vară