MENIU

Tradiții și obiceiuri de Paște. Cele mai frumoase tradiții din România şi străinătate

Lista de tradiții și obiceri de Paște în România începe cu încondeierea ouălor. Tehnicile populare românești sunt renumite nu doar la noi, ci și în străinătate. 

Obiceiul de vopsirea ouălor este practicat nu doar în Europa, ci și în câteva țări din Asia. Potrivit celor care au studiat tradiții și obiceiuri de Paște, una dintre legende spune că Maica Domnului, care a venit să-și plângă fiul răstignit, a pus un coș cu ouă lângă cruce. Sângele rănilor a curs peste ouă și acestea s-au înroșit.

Obiceiul ouălor ornamentate se mai întâlnește în satele bucovinene, în locuri din Vrancea și în zonele cu trafic turistic precum Cheile Bicazului sau mănăstirile din nordul Moldovei.

În ceea ce privește credințele legate de ouăle roșii, se spune că e bine să mănânce toată familia din primul ou care s-a ciocnit. Acest lucru înseamnă că toți membrii familiei vor fi tot timpul împreună. De asemenea, oul spart se curăță și se împarte de către capul familiei. Despre cei care ciocnesc ouă în ziua de Paște se spune că se vor întâlni și pe lumea cealaltă. În ceea ce îi privelte pe cei tineri necăsătoriți, în unele regiuni ale țării, se spune că dacă oul pe care îl ciocnesc are două gălbenușuri e semn că se vor căsători în curând.

Dintre tradiții și obiceiuri de Paște, foarte răspândită este credința care spune că trebuie să te speli pe față cu apa în care a fost pus un ou roșu, un bănuț și un fir de iarbă.

Tradiția spune că așa va fi sănătate în casă, belșug și prosperitate. Oul roșu este asociat cu sângele Mântuitorului, iar cele colorate cu primăvara. În unele zone, țăranii strâng cojile și le păstrează pentru a le arunca pe câmpuri pentru ca pământul să fie roditor.

Tradiții și obiceiuri de Paște în străinătate

Și în alte țări sunt tradiții și obiceiuri de Paște. În Grecia, de exemplu, pe insula Chios, cele două biserici ortodoxe din localitate se luptă cu artificii. neclare. Se spune că în urmă cu mai mult de un secol, localnicii au încercat să îi sperie pe soldaţii turci cu focuri de artificii, în timp ce alţii spun că totul a început ca un gest de respect arătat marinarilor chinezi, care îi învăţaseră pe greci cum se confecţionează artificiile.

Tradiții și obieciuri de Paște ciudate sunt și în Cehia, unde, în timpul sărbătorilor, se crede că este de bun-augur să îți dojenești simbolic nevasta sau pe fata pe care o placi cu un bici special, numit pomlázka. Tradiţia spune că oricine este atins de acest obiect va întineri şi va fi sănătos în armu care urmează.

Obiceiul îşi trage originile din obiceiul ortodox de sfinţire a casei. Nici animalele nu sunt scutite de „bătaie”, ele fiind lovite tot cu un bici sau cu o creangă. Și în Suedia sunt tradiții și obiceiuri de Paște stranii.

Copiii merg din casă în casă pentru a primi dulciuri, îmbrăcaţi în costume, la fel ca de Halloween, iar într-o zonă a Germaniei pomii sunt împodobiţi cu ouă colorate. În Franța, Olanda și Belgia există un mit bizar legat de Paște.

Se crede că, pentru câteva zile, clopotele bisericilor zboară până la Roma, de unde se întorc cu ouă colorate și iepuri de ciocolată. Mitul pleacă de la faptul că, timp de câteva zile, în semn de doliu pentur jertfirea lui Iisus, nu sunt bătute clopotele la biserici în aceste țări.