MENIU

Reacția lui Toni Greblă după acuzaţiile lui Laurențiu Ciurel

DNA extinde cercetările în dosarul lui Toni Greblă. Potrivit procurorilor anticorupţie, judecătorul de la Curtea Constituţională l-ar fi ameninţat pe directorul de la Complexul Energetic Oltenia, care nu era de acord ca Bîrcină să stingă o datorie pe care o avea către instituţia condusă de Laurenţiu Ciurel, cu un teren supraevaluat. Mai mult, anchetatorii susţin că Greblă l-ar fi asigurat pe un om de afaceri că îi dă detalii dintr-o anchetă în care era suspect. Pe de altă parte, Toni Greblă, a declarat, în exclusivitate, la Realitatea Tv, că nu a mai vorbit cu Ciurel din 2008 sau 2009, negând totdată că ar fi intervenit pentru stigerea datoriei respective.

Acuzaţia privind ameninţarea vine chiar de la directorul Complexului Energetic Oltenia. Laurenţiu Ciurel, martor în dosarul lui Toni Greblă, susţine în declaraţia dată în faţa anchetatorilor că judecătorul CCR i-a propus ca Bîrcină să plătescă datoria către complex sub forma unui teren supraevaluat şi cu aparatură electronică inutilă societăţii. Ameninţările au venit după refuzul lui Laurenţiu Ciurel de a stingă astfel debitul de aproape 6,3 milioane de lei.

 Laurenţiu Ciurel: La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi TONI GREBLĂ şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”.

În ce priveşte acuzaţia de activităţi incompatibile cu funcţia, la dosar a fost anexată o înţelegere privind ferma de struţi. Potrivit documentului, jumătate din profit urma să-i revină judecătorului CCR.

"- Eu, Toni Greblă, mă oblig, în plus, să angajez personalul necesar, să supraveghez lucrările de investiţii şi să realizez după consultarea partenerului acele măsuri care să conducă la atingerea scopului, care este acela de a obţine profit din creşterea şi valorificarea struţilor; - Eu, ….., mă oblig să asigur finanţarea amenajării fermei şi achiziţionării a 20 de familii de struţi, care vor constitui baza activităţii ulterioare; - Cele două părţi deci să împartă în mod egal (50% - 50%) profitul anual obţinut în această exploataţie;” Mai mult, procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Greblă şi pentru favorizarea făptuitorului. Asta după ce judecătorul i-ar fi spus unui om de afaceri că-i dă informaţii dintr-un dosar.

Pe de altă parte, Toni Greblă, a declarat, în exclusivitate, la Realitatea Tv, că nu a mai vorbit cu Ciurel din 2008 sau 2009, negând totdată că ar fi intervenit pentru stigerea datoriei:

”Nu îmi dau seama și nu cred că am spus eu așa ceva, nu știu ce aș fi putut să aflu eu. Declarația domnului Ciurel a fost dată astăzi și este declarația în care și el a spus că în 2008 s-a întâlnit cu mine după ce a refuzat rezluția de respingere a unei compensări și a unei creanțe, nu știu foarte bine despre ce este vorba, iar într-o întâlnire cu mine, mi-a reproșat că nu a fost de acord cu compensarea creanței, lucru care nu este adevărat, eu nu am intervenit in niciun fel”, a spus Greblă. 

Judecătorul a precizat, referitor la cererea DNA,  pentru arestarea sa preventivă, că avocații săi vor putea să vadă dosarul abia săptămâna viitoare: 

”Da, am vazut și eu pe televiziuni, nu am văzut dosarul cauzei, avocații mei au solicitat astazi să vadă dosarul de anchetă, iar procurorul de anchetă au spus că dosarul poate fi văzut în cursul săptămânii viitoare”, a mai spus Greblă.

Acesta a reiterat că nu s-a mai văzut cu Ciurel din 2008:

”Cred că de prin anul 2008, 2009, poate 2010. Eu am inteles si din declaratia dumenalui că de când am fost numit judecător la CCR, am venit foarte rar în Gorj, iar cu dâsnsul nu m-am intalnit niciodata. Niciodata, iar din cate inteleg ar fi vorba depsre niste datorii din 2007. Nu, despre datorii nu am refuzat niciodata, eu nu imi dau seama daca am discutat si daca... În prima parte a anului 2008, eu eram avocat, nici măcăr parlamentar”/ 


Întrebat dacă va demisona, acesta a răspuns: ”In plan personal este vorba despre o situație care mă privește doar pe mine, dar mai este vorba și despre activitatea Curții. O să văd și eu dosarul și o să iau o decizie”

 

„Pornind de la întâlnirea din 02.10.2014 dintre numitul NIŢESCU VASILE, judecătorul de Curte Constituţională TONI GREBLĂ şi omul de afaceri PRUNDIANU MIHAI, pe parcursul căreia judecătorul i-ar fi promis lui NIŢESCU VASILE (care avea calitatea de suspect într-o cauză penală) că, în cazul în care din ancheta desfăşurată în acea cauză ar rezulta „un pericol”, va afla acel lucru şi i-l va spune: „Dacă e un pericol, îţi aflu, îţi spun eu”. „

Judecătorul de la Curtea Constituţională neagă însă toate acuzaţiile.