MENIU

Două zile de foc! Cod portocaliu de caniculă în 16 judeţe

De astăzi, calendaristic este toamnă. Dar vremea nu ţine cont de data din calendar, aşa că prima zi de septembrie va semăna cu una de mijloc de vară. Meteorologii au emis două avertizări de cod portocaliu şi cod galben de caniculă, pentru următoarele două zile. Marţi, codul portocaliu este valabil în 16 judeţe.

Marţi, 1 septembrie, vremea se va menţine caniculară în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi maxime ce vor atinge pe arii extinse 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Maramureş, Crişana, Banat, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Transilvaniei şi al Olteniei vor fi temperaturi maxime de 37...38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Miercuri, 2 septembrie, vremea va fi în continuare caniculară în majoritatea regiunilor ţării şi se vor înregistra temperaturi maxime de 35...36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, la câmpie şi la podiş.

În judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacău, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, iar temperaturile maxime vor atinge 37...38 de grade.

Ştire iniţială:

În Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Vaslui. Ca şi ieri, în aceste judeţe la amiază se vor atinge 37-38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. În restul ţării se menţine codul galben.

Prima zi de toamnă se anunţă foarte caldă în toată ţara, chiar caniculară în zonele de câmpie şi de podiş, unde şi disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va mai răcori atmosfera doar prin sudul Banatului, al Moldovei, în Dobrogea şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 38 de grade, mai coborâte pe litoral, până la 27 de grade.

Soare toată ziua şi valori termice ridicate, peste pragul de caniculă la câmpie: 37 de grade la Timişoara, Arad, Oradea şi Satu Mare, 36 la Baia Mare şi Alba Iulia, 35 la Sibiu. În depresiuni maximele sunt mai mici, dar trec de 33 de garde, astfel că este deosebit de cald. Vântul se va intensifica în sudul Banatului.

În sud aceeasi vreme, cu soare toată ziua şi cu disconfort termic accentuat. După-amiaza temperatura ajunge la 36 de grade la Drobeta Turnu Severin şi Giurgiu şi 35 la Alexandria, Călăraşi şi Slobozia.

Nici în Dobrogea nu se arată norii. Maximele sunt în jur de 33…34 de grade în partea continentală şi mai mici pe litoral, 28….29 de grade. Vântul prinde putere în special pe litoral.

Deosebit de cald şi în Moldova, cu maxime mai mari decât ar fi normal cu până la 10 grade celsius. La amiază vor fi 35 de grade la Galaţi şi Bacău, 36 la Focşani şi Suceava şi 37 la Vaslui, Iaşi şi Botoşani.

Toamna începe cu caniculă şi în Bucureşti. La amiază termometrele vor indica 35...36 de grade, cerul va fi mai mult senin, vântul abia va adia, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.