MENIU

Ținta de vaccinare anti-Covid pentru 2021,pe cale să fie RATATĂ de OMS. Cum explică organizația situația și ce spun cifrele

Vaccinare antiCovid / Foto: Profimedia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va rata obiectivul său de a vaccina cel puţin 40% din populaţia fiecărei ţări până la sfârşitul acestui an, în special din cauza întârzierilor grave înregistrate de campaniile de vaccinare din Africa

Practic, din cele 194 de ţări membre în OMS, aproximativ jumătate nu vor atinge această ţintă de vaccinare informează dpa, citată de Agerpres. Alarmant este faptul că aproape 40 dintre aceste ţări nu au vaccinat nici măcar 10% din populaţiile lor.

OMS a pus acest eșec în mare parte pe decizia unor state de a acumula stocuri mari de vaccinuri anti-COVID-19, mai ales unele dintre ţările bogate occidentale, care au început deja să administreze şi doze de supra-rapel,așa cum este numită doza 4.

La nivel mondial, peste 8,6 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate până pe 28 decembrie, însă cea mai mare parte dintre aceste doze au fost inoculate în ţările bogate, care deţin resursele necesare pentru a-şi asigura contracte proprii cu producătorii de vaccinuri.

Ce s-a întâmplat cu programul COVAX al OMS

După cum se știe deja, zeci de ţări depind, în continuare, de livrările furnizate prin intermediul programului COVAX, programul ONU privind partajarea de vaccinuri anti-COVID-19 cu scopul de a-i imuniza pe oamenii din statele cu venituri mici.

În tot acest timp, țările bogate au fost criticate că nu au depus suficiente eforturi pentru a sprijini distribuirea echitabilă de vaccinuri prin intermediul COVAX. 

Până săptămâna trecută, COVAX a distribuit 722 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 în ţările sărace, livrările de doze prin intermediul acestui program fiind reluate abia în ultimele săptămâni.

Cât de inechitabilă este, de fapt, situația ne putem da seama doar dacă privim la cifre. Astfel, OMS a anunţat că în timp ce în Germania au fost administrate circa 171 de doze de vaccinuri la 100 de locuitori, acest procent este în Madagascar mai mic de 2,7%, iar în Republica Democrată Congo este de doar 0,32%.

În majoritatea ţărilor africane, procentul se află în cel mai bun caz la limita inferioară a intervalului cuprins între numerele cu două cifre, mai arată sursa citată.

În doar 6 săptămâni, Marea Britanie, UE și SUA au primit mai multe doze de vaccin anti-Covid decât Africa într-un an întreg

Situația a fost semnalată și People's Vaccine Alliance (PVA), într-o alaiză realizată înainte de Crăciun. Potrivit analziei citate, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite au primit mai multe doze ale unor vaccinuri anti COVID-19 în ultimele şase săptămâni decât ţările africane pe parcursul unui an întreg.

Organizaţia, susţinută de Amnesty International, din care fac parte o serie de asociaţii non-guvernamentale printre care Human Rights Watch şi Oxfam, spune că, în ciuda unor profituri de miliarde, giganții Pfizer şi Moderna refuză în continuare să partajeze noua generaţie de tehnologie a vaccinurilor pe bază de ARN mesager (ARNm) cu ţările sărace.

Astfel, potrivit sursei citate, în perioada 11 noiembrie - 21 decembrie, deci în doar 6 săptămâni, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite au primit 513 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid, în timp ce ţările din Africa au primit 500 de milioane pe parcursul întregului an.

Orgnizația menționa, pe 23 decembrie, că dacă actualele rate de vaccinare se vor menţine până la Crăciunul viitor, producătorii nu vor fi reuşit să vaccineze complet toată populaţia Africii.

Citește continuarea AICI.