MENIU

Transferul de tehnologie pentru avioanele F16, oficial. Investiţia americană, un semnal

Premierul Tudose şi Mircea Duşa, secretar de stat în Ministerul Apărării s-au întâlnit cu Jonathan Hoyle, vicepreşedintele companiei americane Lockeed Martin. Aceştia au semnat o înţelegere pentru transferul de tehnologie pentru avioanele F16. Potrivit informaţiilor pe care le avem, ar exista discuţii avansate legate şi de producţia de camioane şi modernizarea Romaero. "O investiţie americană contează ca valoare de semnal", a explicat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu care a precizat că România se află într-o zonă de mare risc. 

Premierul Mihai Tudose a semnat, miercuri, un acord cu Jonathan Hoyle, vicepreşedinte al Lockheed Martin, pentru transferul de tehnologie la cele mai înalte standarde pentru avioanele F16, au declarat surse oficiale.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, şi şefi ai structurilor militare implicate în procesul de achiziţie de tehnică militară s-au întâlnit, marţi, cu o delegaţie a Lockheed Martin, companie americană specializată în cercetarea, dezvoltarea, producţia şi integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, care a venit cu propuneri de colaborare cu industria naţională de apărare, potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Conform sursei citate, reprezentanţii companiei americane au prezentat oportunităţile de cooperare industrială şi propuneri de colaborare cu industria naţională de apărare, iar partea română a detaliat cele opt programe esenţiale de înzestrare ale Armatei României, dar şi alte intenţii privind dezvoltarea de noi tehnologii militare în România.

Fost ministru de externe: România se află într-o zonă de mare risc

Cristian Diaconescu,fost ministru de Externe a comentat la REALITATEA TV înţelegerea şi a precizat că "o investiţie americană contează ca valoare de semnal".

"Pot să fac două sublinieri din punct de vedere politic şi strategic: românia se află într-o zonă de mare risc, zona frontierei de Est a NATO este una dintre cele mai periculoase regiuni geografice. Deci orice stat normal la cap este cât se poate de interesat să se pregătească pentru a contracara o serie de riscuri care acum cinci sau zece ani nu existau. În al doilea rând, orice achiziţie ai face repede nu poţi să acoperi toate nevoile de apărare pe care le are România. Din acest punct de vedere este bine să achiziţionezi acele materiale militare care împreună cu alte state partenere care pot fi folosite pentru ceva. Este important ca armamentul ce se cumpără să nu fie gândit în sens bilateral ci să fie funcţional în relaţia cu armamentele pe care le deţin alte state", a declarat Cristian Diaconescu la REALITATEA TV.

Achiziţia de la americani, gest servil

Cristian Diaconescu a declarat că achiziţia de la americani nu este un gest servil din partea României. "Astăzi nu se mai fac concesii politice, ca pe vremea Războiului Rece în sensul că dacă cumperi armament de la mine la un moment dat o să-ţi fac o favoare. Cine se teme că astfel de achiziţii de la americani ar fi un gest oarecum servil să ştiţi că se înşală pentru simplul motiv că astfel de înţelegeri pe aspectul comercial - pollitic sunt mult mai puţin frecventabile în Europa", a declarat Cristian Diaconescu la REALITATEA TV.

Semnal pentru "cel care ar avea gânduri rele"

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe a explicat că România nu este ţară în care industria de apărare să nu aibă un trecut. "O experienţă care să nu poată fi folosită şi astăzi, infrastructura industriei de apărare încă există. O investiţie americană contează ca valoare de semnal. Cel care ar avea gânduri rele ar trebui să se înţeleagă că se confruntă nu numai cu capacitatea românilor de a recţiona, dar şi cu o investiţie dintr-un stat foarte puternic", a declarat Cristian Diaconescu la REALITATEA TV. 

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 a fost aprobat, în 1 august, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), astfel că pentru realizarea celor opt Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro.

 

 

Mai multe articole despre:
MApN avion F16 f16 contracte