MENIU

Tânără cu boala Lyme, plimbată între spitale. Revoltător este că diagnosticele greșite i-au prelungit chinul

A aflat că are boala Lyme după șase luni de diagnostice greșite! Este povestea Teodorei, o tânără de 27 de ani căreia i s-a spus că are epilepsie, cancer, tumoră pe creier sau chiar că își imaginează o boală pe care nu o are. Nici psihiatrii, nici neurologii nu au avut răspunsuri pentru întrebările sale, astfel că în prezent are un diagnostic, dar nu are tratament. 

Timp de jumătate de an, Teodora Rusea a fost diagnosticată greșit de medici din mai multe orașe din România. Calvarul brăilencei de 27 de ani a început anul trecut când din senin i-a tremurat mâna. În zilele următoare îi tremurau și picioarele, astfel că a ajuns la medic, iar primul diagnostic pus a fost epilepsia, la Spitalul județean Sibiu. Când se afla în unitatea sanitară, piciorul stâng a început să nu o mai asculte. Deși un neurolog a văzut-o, echipa de medici a decis să o trimită acasă. Fata a povestit că a fost tratată cu indiferență.

Tânăra mai spune că piciorul a început să i se învinețească și să devină rece. Un alt neurolog care a văzut-o i-a spus că nu a mai întâlnit ceva asemănător. Analizele sale nu arătau nimic neobișnuit, iar concluzia medicului a fost că fata are tulburare de conversie, adică și-ar induce singură o semipareză așa că a fost trimisă la psihiatru! „Am întâlnit foarte mulți oameni orgolioși în domeniul acesta care în loc să-mi spună că-i depășește situația, îmi spun același lucru. Că sunt anxioasă.” a povestit tânăra.

Între timp a ajuns la București, iar medicii au pornit de la ideea că are o tumoră pe creier. A urmat Clujul, acolo unde a văzut-o un neurochirurg. „Mi-a spus că nici el nu vede o soluție în sensul în care nu este ceva de operat, nu este ceva care să țină de domeniul lui.” a povestit Teodora. Ping-pong-ul între medici a continuat, așa că starea de sănătate s-a înrăutățit. A fost nevoită să-și ia un scaun cu rotile și cârje. Medicii au continuat să-i sugereze că totul ar fi în mintea ei. „După aproape o lună nimeni nu-mi făcuse analize mai complexe la sânge, dar îmi spuneau că-mi închipui boala. Iar când îi întrebam cum reușesc să-mi fac piciorul mov, îmi răspundeau că nu știu.”

Teodora a început să aibă probleme și cu inima. Sângele în piciorul stâng nu-i mai circula în parametri normali, iar situația începea să o sperie din ce în ce mai tare. Primul indiciu către un diagnostic a venit de la un medic reumatolog din Capitală. Acesta a sugerat că o bacterie ar putea să-i dea un șold sclerotic și unul nu și a trimis-o la un infecționist. După analize amănunțite a primit, în sfârșit, diagnosticul: boala Lyme. Numită și Borelioză, această boală se transmite oamenilor prin mușcătură de căpușă, dar Teodora spune că nu s-a întâmplat în cazul ei.



Din cauza lipsei unui tratament, corpul ei a dezvoltat alergii și reacții adverse la medicamente. Astfel că i-au fost scoase toate medicamentele, dar au început durerile puternice. A urmat un nou ping-pong între infecționist și alergolog, iar lipsa de coordonare a făcut-o să caute din nou un alt spital, astfel că a ajuns la Târgu Mureș. Acolo aflat că are și multe alte infecții, care i-au afectat șoldul. Acum Teodora se confruntă cu dureri articulare și musculare, tremurături ale mușchilor, căderea părului, palpitații, amorțeală în mâini și picioare și oboseală extremă.

 

Mai multe articole despre:
Teodora Lyme diagnostic malformatie a coloanei